فیزیولوژی پس از برداشت
چنور حسینی؛ محمدرضا اصغری؛ مریم خضری
چکیده
گیلاس از جمله میوههایی است که بدلیل فسادپذیری بالا متحمل ضایعات فیزیولوژیکی پس از برداشت میشود. باتوجه به اثبات فعالیت ضد قارچی اسانسهای گیاهی، استفاده از آنها بهعنوان یک ایده طبیعی در جهت کاهش ضایعات پس از برداشت، افزایش ماندگاری و تضمین سلامت مصرفکنندگان محصولات باغبانی مطرح میباشد. در تحقیق حاضر، تأثیر غلظتهای ...
بیشتر
گیلاس از جمله میوههایی است که بدلیل فسادپذیری بالا متحمل ضایعات فیزیولوژیکی پس از برداشت میشود. باتوجه به اثبات فعالیت ضد قارچی اسانسهای گیاهی، استفاده از آنها بهعنوان یک ایده طبیعی در جهت کاهش ضایعات پس از برداشت، افزایش ماندگاری و تضمین سلامت مصرفکنندگان محصولات باغبانی مطرح میباشد. در تحقیق حاضر، تأثیر غلظتهای مختلف اسانس مرزنجوش (صفر، 250، 500، 750 و 1000 میکرولیتر در لیتر) و زمان انبارداری (روز 15ام و 30ام) بر واکنشهای بیوشیمیایی میوه گیلاس شامل فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، محتوای آنتوسیانین کل، میزان اسید آسکوربیک، رنگ بافت، فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز، پوسیدگی و قهوهای شدن دم میوه با سه تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. میوههای تیمار شده به مدت 30 روز در دمای 1±0 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد به سردخانه منتقل شدند. اندازهگیری کیفی میوهها طی سه دوره زمانی قبل از نگهداری، روز 15ام و روز 30ام نگهداری انجام گرفت. نتایج حاصل از این ارزیابی نشان داد که اسانس مرزنجوش به طور معنیداری فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز، محتوای آنتوسیانین کل، میزان اسید آسکوربیک و تغییر رنگ را در سطح بالایی حفظ نمود. همچنین سرعت افزایش فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز، تغییرپذیری رنگ بافت، پوسیدگی و قهوهای شدن دم میوه گیلاس را کاهش داد. این موارد منجر گردید تا با کاربرد اسانس مرزنجوش شاهد ثبات بازارپسندی این میوه طی روزهای نگهداری باشیم. در نهایت مطابق یافتههای پژوهش حاضر و با توجه به حفظ کیفیت و ماندگاری میوههای گیلاس تیمار شده نسبت به میوههای بدون تیمار، میتوان به جای ترکیبات شیمیایی مضر، اسانس مرزنجوش را بهعنوان افزودنی مجاز در زمان نگهداری میوه گیلاس توصیه نمود.
زهرا فلاحی؛ ساسان علی نیائی فرد؛ مصطفی عرب؛ شیرین دیانتی دیلمی
چکیده
نگهداری گیاهان گرمسیری ازجمله گل شاخه بریدهی آنتوریوم در دوره پس از برداشت در دمای زیر 12 درجه سانتیگراد منجر به ایجاد آسیب سرمازدگی، کاهش کیفیت و عمر گلجایی میگردد. استفاده از روشی عملی جهت کاهش میزان خسارت سرمازدگی در گل شاخه بریده آنتوریوم ضروری میباشد. در پژوهش حاضر تاثیر طیفهای مختلف نوری (آبی، تاریکی، سفید، قرمز، ...
بیشتر
نگهداری گیاهان گرمسیری ازجمله گل شاخه بریدهی آنتوریوم در دوره پس از برداشت در دمای زیر 12 درجه سانتیگراد منجر به ایجاد آسیب سرمازدگی، کاهش کیفیت و عمر گلجایی میگردد. استفاده از روشی عملی جهت کاهش میزان خسارت سرمازدگی در گل شاخه بریده آنتوریوم ضروری میباشد. در پژوهش حاضر تاثیر طیفهای مختلف نوری (آبی، تاریکی، سفید، قرمز، ترکیب آبی-قرمز) بر ویژگیهای مورفولوژیکی و فتوسنتزی و عمر گلجایی گل شاخه بریده آنتوریوم در دمای 4 درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش بهصورت فاکتوریل در شش تکرار بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که میزان تغییر زاویه اسپات و کاهش سطح اسپات در دو رقم آنتوریوم (‘Angel’ با اسپات سفید و ‘Calore’ با اسپات قرمزرنگ) در نور قرمز در کمترین میزان مشاهده شد. عمر گلجایی تحت تاثیر برهمکنش رقم × طیف نور قرار گرفت و در هر دو رقم بالاترین طول عمر مربوط به نور قرمز بود. اسپاتهای گل آنتوریوم فاقد کلروفیل بوده و هیچ فلئورسنسی در سطح اسپات مشاهده نشد؛ اما دمگل عملکرد فتوسیستم II را نشان داد. با توجه به ارزیابیهای انجام شده، فتوسنتز نقشی در حفظ کیفیت و طویل نمودن عمر گلجایی گل شاخه بریده آنتوریوم ندارد. عمر گلجایی رابطه مثبتی با شاخصهای مورفولوژیکی مانند سطح اسپات و رابطه منفی با تغییر زاویه اسپات دارد. درنتیجه استفاده از فناوری نوری میتواند در زمینه نگهداری از گلهای شاخه بریده در مرحله پس از برداشت، در حین جابهجایی و یا نگهداری در سطح خردهفروشی مؤثر باشد که در این پژوهش استفاده از نور قرمز جهت حفظ کیفیت و طویل نمودن عمر گلجایی گل شاخه بریده آنتوریوم در شرایط دمای پائین مؤثر شناختهشده و توصیه میشود.
خسرو پرویزی؛ محمدرضا حسندخت؛ بیتا آزاد
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر نوع خاکپوش پلیاتیلنی بر میزان رشد، زودرسی و عملکرد سیبزمینی پژوهشی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عوامل مورد آزمایش شامل خاکپوش با پلاستیک پلیاتیلنی در پنج سطح شامل پلاستیک شفاف، پلاستیک سفید، پلاستیک سیاه، پلاستیک دولایه سفید و بدون خاکپوش و عامل رقم ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر نوع خاکپوش پلیاتیلنی بر میزان رشد، زودرسی و عملکرد سیبزمینی پژوهشی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عوامل مورد آزمایش شامل خاکپوش با پلاستیک پلیاتیلنی در پنج سطح شامل پلاستیک شفاف، پلاستیک سفید، پلاستیک سیاه، پلاستیک دولایه سفید و بدون خاکپوش و عامل رقم در دو سطح شامل دو رقم آگریا و سانته بود. در طول دوره رشد زمان لازم تا 80 درصد سبز شدن، تعداد روز تا غدهزایی، ارتفاع گیاهان در مرحله گلدهی، قطر و تعداد ساقه اصلی در بوته، سطح برگ و طول دوره رشد اندازهگیری به عمل آمد. پس از برداشت غدههای تولیدی به درجات مختلف تفکیکشده و درصد ماده خشک آنها اندازهگیری شد. با نتایج تجزیه واریانس آزمایش مشخص شد که اثرات رقم و نوع خاکپوش پلیاتیلنی در اغلب صفات رشد معنیدار میباشد. خاکپوش اثر معنیداری بر درصد ماده خشک غده نداشت. اثرات متقابل رقم و خاکپوش در زمان لازم تا 80 درصد سبز شدن، تعداد ساقه اصلی، درصد غدههای تولیدی در اندازههای مختلف و عملکرد کل معنیدار شد. در پوشش پلیاتیلنی شفاف در کوتاهترین زمان ممکن، 80 درصد سبز شدن ایجاد شد. همچنین در پلیاتیلن شفاف در کوتاهترین زمان ممکن و با تفاوتی معنیدار با سایر پوششها و نیز تیمار بدون خاکپوش، غدهزایی انجام شد. در هر دو رقم، خاکپوش شفاف ارتفاع بوته بیشتری نسبت به سایر خاکپوشها و تیمار بدون خاکپوش ایجاد کرد. واکنش رقم و نوع پوشش پلیاتیلنی در تعداد ساقه اصلی متفاوت بود و بیشترین میزان تولید ساقه با متوسط 22/4 عدد در رقم سانته و پوشش شفاف حاصل شد. پوششهای پلیاتیلنی اثرات قابلتوجهی بر تعداد روز تا برداشت و درصد تولید غده در اندازههای کوچک (کوچکتر از 35 میلیمتر و غیرقابل فروش)، اندازه متوسط (35 تا 55 میلیمتر) و خوراکی (بزرگتر از 55 میلیمتر) و نیز عملکرد کل داشتند، هرچند پاسخ دو رقم به نوع پوششها متفاوت بود. درمجموع با تعدیل اثرات مثبت و منفی و بازارپسندی و همچنین عملکرد کل، پوشش شفاف با راندمان تولید غده بیشتر و با بازارپسندی نسبتاً بالاتر در مقایسه با سایر پوششها در تولید محصول سیبزمینی از برتری نسبی برخوردار بود.
محمدرضا اصغری؛ حجت خلیلی
چکیده
امروزه استفاده از مواد شیمیایی برای کنترل ضایعات و حفظ کیفیت محصولات برداشت شده به دلیل اثرات مضر بر محیط زیست با محدودیتهای جدی روبرو است. ژل آلوئهورا بهعنوان پوشش خوراکی سالم، اخیراًً پتانسیل خوبی در حفظ کیفیت و سلامت میوه و سبزیهای مختلف از خود نشان داده است. این مطالعه برای بررسی اثر ژل آلوئهورا بر ماندگاری و کیفیت پس از ...
بیشتر
امروزه استفاده از مواد شیمیایی برای کنترل ضایعات و حفظ کیفیت محصولات برداشت شده به دلیل اثرات مضر بر محیط زیست با محدودیتهای جدی روبرو است. ژل آلوئهورا بهعنوان پوشش خوراکی سالم، اخیراًً پتانسیل خوبی در حفظ کیفیت و سلامت میوه و سبزیهای مختلف از خود نشان داده است. این مطالعه برای بررسی اثر ژل آلوئهورا بر ماندگاری و کیفیت پس از برداشت گیلاس رقم سیاه مشهد صورت گرفت. میوهها به مدت 5 دقیقه در محلول ژل آلوئهورا با دمای 22 درجه سانتیگراد به غلظت 25 درصد و 33 درصد تیمار شدند و میوههای شاهد در آب مقطر با دمای 22 درجه سانتیگراد غوطهور گردیدند. میوههای خشک شده بهطور تصادفی در دستههای 25 عددی تقسیم گردیده (به طور میانگین 160 گرم) ودر دمای 5/0±1 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 الی 95 درصد نگهداری شدند. بازارپسندی، اسیدیته کل، فنل کل، فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز، pH و درصد کاهش وزن میوه ها در روزهای اول، پانزدهم و سیام اندازهگیری شدند. ژل آلوئهورا با غلظت 33 درصد بهطور معنیداری کیفیت میوهها را تا آخر مدت نگهداری حفظ کرد. نتایج نشان داد که ژل آلوئهورا 33 درصد محتوای فنل کل، میزان اسیدیته کل و بازارپسندی را در حد بالا حفظ کرده و همچنین از افزیش pH و میزان فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز و کاهش وزن میوهها جلوگیری نمود بهطوریکه تفاوت معنیداری در سطح احتمال 1 درصد با میوههای شاهد داشتند. طبق نتایج این مطالعه، ژل آلوئه ورا می تواند بهعنوان یک ترکیب تجاری، جایگزین خوبی برای تیمارهای شیمیایی پس از برداشت میوهها باشد.