فیزیولوژی پس از برداشت
کاظم حسین زاده مقدم؛ بهزاد کاویانی؛ داود هاشم آبادی؛ شهرام صداقت حور؛ محمد رضا صفری مطلق
چکیده
کیوی (Actinidia deliciosa)، میوهای کمکالری و سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانها است. کیفیت میوه کیوی در طول دوره انبارمانی بهدلایل مختلف کاهش مییابد. هدف از این پژوهش، افزایش ماندگاری و خصوصیات کمی و کیفی میوههای کیوی رقم ’هایوارد‘ پس از برداشت با استفاده از روشهای فیزیکی و سازگار با سلامت انسان شامل تابش ...
بیشتر
کیوی (Actinidia deliciosa)، میوهای کمکالری و سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانها است. کیفیت میوه کیوی در طول دوره انبارمانی بهدلایل مختلف کاهش مییابد. هدف از این پژوهش، افزایش ماندگاری و خصوصیات کمی و کیفی میوههای کیوی رقم ’هایوارد‘ پس از برداشت با استفاده از روشهای فیزیکی و سازگار با سلامت انسان شامل تابش نور آبی، سدیم نیتروپروساید و اسید آمینه آرژنین بود. میوههای سالم و یکسان از نظر اندازه انتخاب شدند و تحت تأثیر تابش نور آبی (6، 12 و 24 ساعت) در محدوده طول موج 470 نانومتر توسط لامپهای LED، سدیم نیتروپروساید (5/0، 1 و 2 میلیمولار) و آرژنین (5/0، 1 و 2 میلیمولار) قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تیمار در 3 تکرار با 30 پلات و در هر پلات 10 عدد میوه اجرا شد. آنالیز دادههای حاصل از نمونهگیری در طول دوره آزمایش و دادههای حاصل از تجزیه آزمایشگاهی، با نرمافزار آماری SPSS و مقایسه میانگین دادهها براساس آزمون آماری LSD انجام شد. نتایج نشان داد که سدیم نیتروپروساید در غلظت 2 میلیمولار باعث بالاترین (20/117 روز) عمر قفسهای و بیشترین میزان پرولین (14/80 میکرومول در هر گرم وزن تر) در میوهها شد. بالاترین سفتی (56/4 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) و کمترین کاهش وزن تر (26/1 درصد)، در میوههای تیمار شده با 12 ساعت تابش نور آبی مشاهده گردید. دادهها نشان دادند که تابش 12 ساعته نور آبی و 2 میلیمولار سدیم نیتروپروساید باعث افزایش قابل توجه در میزان آنزیمهای آنتیاکسیدان (سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز) میوه کیوی شد. اثر تیمارهای مختلف روی شاخص طعم میوهها معنیدار نبود. بیشترین نشت یونی (41/75 درصد) مربوط به میوههای شاهد بود. بالاترین درصد ماده خشک (33/19) و بیشترین مقدار مالوندیآلدئید (08/2 نانومول در هر گرم وزن تر)، بهترتیب در میوههای تیمار شده با 6 ساعت نور آبی و 5/0 میلیمولار سدیم نیتروپروساید بهدست آمد. در مجموع، نور آبی و سدیم نیتروپروساید برای تغییر صفات اندازهگیریشده در کیوی مؤثرتر از آرژنین بودند.
علی تاج آبادی پور؛ محمدرضا فتاحی مقدم نوقابی؛ ذبیح اله زمانی؛ فاطمه نصیبی؛ حسین حکم آبادی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر ژنوتیپ پایه بر واکنش پسته رقم احمدآقایی نسبت به تنش یخزدگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها در دو سطح: ژنوتیپ پایه (چهار ژنوتیپ متحمل و چهار ژنوتیپ حساس به سرما) و دما (2- و 4- درجه سانتیگراد) اجرا شد. در مرحله تمام گل، از شاخههای انتهایی رقم احمد آقایی پیوند شده ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر ژنوتیپ پایه بر واکنش پسته رقم احمدآقایی نسبت به تنش یخزدگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها در دو سطح: ژنوتیپ پایه (چهار ژنوتیپ متحمل و چهار ژنوتیپ حساس به سرما) و دما (2- و 4- درجه سانتیگراد) اجرا شد. در مرحله تمام گل، از شاخههای انتهایی رقم احمد آقایی پیوند شده روی این ژنوتیپها نمونهگیری شد. شاخهها در گلدانهای حاوی آب مقطر در دمای 2- و 4- درجه سانتیگراد به مدت دو ساعت قرار گرفتند. پس از اعمال تیمارها، شاخص سرمازدگی تعیین شد، ازخوشههای گل تیمارها جهت اندازهگیری پارامترهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی استفاده گردید. نتایج نشان داد شدت سرمازدگی در ژنوتیپهای پایه متحمل به سرما بهطور معنیداری کمتر از ژنوتیپهای پایه حساس در دو دمای 2- و 4- درجه سانتیگراد میباشد. میزان نشت یونی، پراکسیدهیدروژن، مالوندآلدهید در ژنوتیپهای پایه متحمل به سرما بهطور معنیداری پایینتر از ژنوتیپهای حساس به سرما بود. میزان قندهای محلول، پروتئین کل، پرولین و فعالیت آنزیمهایکاتالاز، آسکورباتپراکسیداز و گایاکولپراکسیداز در ژنوتیپهای پایه متحمل به سرما بهطور معنیداری بیشتر از ژنوتیپهای پایه حساس به سرما بوده است. نتایج مربوط به اثر متقابل دما و ژنوتیپ نشان داد که دمای 4- درجه سانتیگراد باعث افزایش معنیدار نشت یونی، پرولین، پراکسیدهیدروژن و مالوندآلدهید و کاهش فعالیت آنزیمهای کاتالاز، آسکورباتپراکسیداز و گایاکولپراکسیداز نسبت به دمای 2- درجه سانتیگراد مخصوصا در پایههای حساس به سرما شد. با توجه به صفات مورد مطالعه، متحملترین ژنوتیپ پایه به سرما TR1 بود.