با همکاری انجمن علمی منظر ایران

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکتری، گروه علوم باغبانی و فضای سبز ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، شهر اردبیل، ایران

2 iran

3 مرتبه علمی دانشیار، گروه علوم باغبانی و فضای سبز ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، شهر اردبیل، ایران

چکیده

ارزیابی ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه استویا Stevia rebaudiana Bertoni تیمار شده با نانو ذرات پرولین و کود ضایعات ماهی در پاسخ به تنش شوری

چکیده

شوری به عنوان یکی از مهم‌ترین مشکلات جهان به شمار می‌آید. خاک شور باعث کاهش رشد و عملکرد در گیاهان می‌شود. کاربرد نانو ذرات و کودهای آلی از جمله روش‌های نوین برای کاهش اثرات تنش شوری هستند. بدین جهت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مختلف در این آزمایش محلول‌پاشی تعدیل‌کننده‌های شوری در پنج سطح (شاهد، 10و20 میلی-گرم در لیتر پرولین بدون کود مایع ضایعات ماهی، 10و 20 میلی‌گرم در لیتر پرولین به همراه کود مایع ضایعات ماهی 15 درصد) بود. تنش شوری به صورت نمک ‌کلرید‌سدیم در غلظت‌های مختلف (0، 30، 60، 90 میلی مولار) اعمال گردید. نتایج نشان داد که شوری پارامترهای رشد و محتوای نسبی آب را کاهش داده و رنگیزه a*و b* را تحت تأثیر قرار داده و فعالیت فنل کل، پراکسید هیدروژن (H2O2)، مالون‌دی‌الدئید (MDA)، پرولین و کربوهیدرات‌های کل را در مقایسه با نمونه‌های شاهد افزایش می‌دهد. تنش شوری90 میلی‌مولار باعث افزایش 68/71 درصدی کربوهیدرات کل، 33/73 درصدی پراکسید هیدروژن،44/67 درصدی مالون‌دی‌الدئید و 39/44 درصدی محتوای پرولین نسبت به شاهد شد. کاربرد همزمان ۲۰ میلی‌گرم در لیتر نانوذرات پرولین با کود ضایعات ماهی منجر به کاهش 7/31 درصدی نشت الکترولیت غشاء،66/56 درصدی سدیم ریشه و افزایش 23/78 درصدی پرولین، 98/72 درصدی کربوهیدرات کل، 42/71 درصدی پتاسیم ریشه و 45/62 درصدی کلسیم ریشه تحت تنش شوری ۹۰ میلی‌مولار در مقایسه با تیمار شاهد شد. به طورکلی، کاربرد نانو ذره پرولین همراه کود مایع ضایعات ماهی، می‌تواند به عنوان یک راهکار جدید برای کاهش اثرات تنش شوری در گیاه استویا و سایر محصولات زراعی و باغی استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Evaluation of morphophysiological and biochemical characteristics of Stevia rebaudiana Bertoni treated with proline nanoparticles and liquid fish waste fertilizer in salinity stress

نویسندگان [English]

  • zahra mahdavi 1
  • behrouz esmaielpour 2
  • rasoul azarmi 3

1 P. h.D Graduate of Agronomy, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University Mohaghegh Ardabili, city Ardabil, Iran

2 هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی

3 3- Associate Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University Mohaghegh Ardabili, city Ardabil, Iran

چکیده [English]

Evaluation of morphophysiological and biochemical characteristics of Stevia rebaudiana Bertoni treated with proline nanoparticles and liquid fish waste fertilizer in salinity stress



Introduction

Stevia rebaudiana Bertoni is plant perennial medicinal of the Asteraceae (Compositae) family. Stevia plants contain many compounds with medicinal properties, importantly steviol glycosides (e.g., stevioside, steviolbioside, rebaudiosides A.E and dulcoside), in the leaves and shoots that are used as natural and useful sweeteners in the food industry. These sweeteners are 300 to 400 times sweeter than glucose and sucrose and calorie-free. Salinity stress is causes major constraints factor affects crop production in world . The adverse effects of salinity stress on plant growth can be related to factors e.g. induced osmotic stress and ionic imbalance. Ionic imbalance is due to high presence of sodiumand chloride. There is several strategies for reduce salt effects in plants that including have been used biofertilizers, organic fertilizers and nanoparticles. Nanoparticles (NPs) as one of the most important effective methods, to reduce salinity stress condition. Nano-materials are at a scale of 100 nm or less. Proline can be mentioned among nano-materials. Proline (Pro) is one of compatible solutes and cellular protector accumulated in response to abiotic stress. Accumulation of proline happens in plant during exposure to stress. The amount of this biosynthesis is insufficient, so it is applied externally to tolerance with the stress of this substance. Organic fertilizers reduce the harmful effects of chemical fertilizer and improve the chemical, biological structure of soils, leading to increased crop yield. waste reduction and especially fish waste (as one of the concerns of the world today) is one of the important strategies for environmental sustainability. Fish processing waste is rich in essential proteins, macro and micronutrients that casuses reduced salinity stress.



Method

Stevia seedlings were purchased from a medicinal plant greenhouse (zargiah) in Shiraz city and planted in 12 L pots. This study was conducted in a factorial experiment and based on a completely randomized design with four replications in the spring-summer of 2022. Planting bed includes containing a mixture of cocopeat and perlite .The plants were first irrigated with half-strength Hoagland’s solution and then irrigated with full-strength nutrient solution. The first factor was salinity stress at four levels (0, 30, 60, 90 mM NaCl) and the second factor salinity reducer at five levels (control, 15 and 30 mgL-1 glycine betaine without liquid fish waste fertilizer, 15 and 30 mgL-1 glycine betaine with 15% (v/v) liquid fish waste fertilizer). Then growth parameters, relative water content, a* and b* color and total phenol, hydrogen peroxide (H2O2), malondialdehyde (MDA), proline, and total carbohydrates were measured. Data were analyzed using SAS 9.1 software by analyzing the means using Duncan’s multiple range test, with a significant difference level at p < 0.05.



Results

Salinity stress significantly decreased plant growth traits. Salinity, increased proline and total phenols, MDA, H2O2, EL compared with the control. Fish waste fertilizer with proline nanoparticles increased morphological parameters, RWC, proline, phenols, sugar, and reduced EL, MDA, and H2O2. Salinity stress caused a 39% reduction in plant height, 50.24% in root fresh weight, 70.93% in root dry weight, 46.15% in relative water content, 55.93% in a*color, 51.16% in b*color, 39.44% in proline, 71.68% total carbohydrate, 42.7% by phenol and 73.33% by hydrogen peroxide by compared to the control. The application of 20 mg/L proline nanoparticles simultaneous with liquid fish waste fertilizer resulted in reduction a 31.7% by membrane electrolyte leakage, 56.66% by root sodium, and an increase of 78.23% proline, 72.98% by total carbohydrate, 71.42% root potassium, and 62.45% by root calcium under 90 mM salinity stress compared to the control treatment.

Conclusions

Results showed that salinity due to accumulation in Na+ and disruption to the absorption of essential nutrients especially N and K, negatively affected plant growth and yield and overall. Proline and fish waste bio- fertilizer with increase in potassium causes open of the stomata increase of photosynthesis and plant growth. Application of proline especially when used at a concentration of 20 (mg/l) and fish waste bio-fertilizer could be considered as a sustainable, for the mitigating of salinity stress effects in stevia plants and potentially other crops. Hence, proline nanoparticles with fish waste bio-fertilizer could be considered an effective method to apply on plants under different stress conditions to mitigate stress effects through a safe and environmentally friendly method.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Growth characteristics
  • total carbohydrates
  • sodium chloride
  • organic fertilizer
CAPTCHA Image