میوه کاری
منصور جلالی؛ نوراله معلمی؛ اسماعیل خالقی؛ شهره زیودار؛ مصطفی رحمتی جنیدآباد
چکیده
تنک میوه یکی از عملیات باغی است که بر خصوصیات کمی و کیفی میوه تاثیر میگذارد. به منظور بررسی اثر تنک دستی و شیمیایی بر خصوصیات بیوشیمیایی میوه خرما رقم خضراوی در مراحل مختلف رشد و نمو میوه، آزمایشی در دانشگاه شهید چمران اهواز در سالهای متوالی ۱۴۰۱ و 1402 اجرا شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام ...
بیشتر
تنک میوه یکی از عملیات باغی است که بر خصوصیات کمی و کیفی میوه تاثیر میگذارد. به منظور بررسی اثر تنک دستی و شیمیایی بر خصوصیات بیوشیمیایی میوه خرما رقم خضراوی در مراحل مختلف رشد و نمو میوه، آزمایشی در دانشگاه شهید چمران اهواز در سالهای متوالی ۱۴۰۱ و 1402 اجرا شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل تنک دستی (خوشچه) (عدم تنک ، حذف ۳۳ و 25درصد از خوشچهها در مرحله کیمری) و تنک شیمیایی (صفر، 50 و ۱۰۰ میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید در مرحله حبابوک) بود. صفات کیفی اندازهگیری شده شامل درصد مواد جامد محلول کل، pH، درصد اسیدیته کل، شاخص طعم، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی، فنل کل، میزان تانن محلول کل، اسید آسکوربیک، آنزیمهای پلی-گالاکتروناز، پکتینمتیلاستراز، سلولاز و اینورتاز و درصد قندهای احیاء، غیر احیاء و کل میوه بودند. نتایج این آزمایش نشانداد تنک دستی و شیمیایی باعث بهبـود ویژگیهای کیفی میوه (میزان فنل کل، تانن محلول کل، اسید آسکوربیک، فعالیت آنزیمهای پلیگالاکتروناز، پکتینمتیلاستراز و درصد قندهای احیاء و کل) در مرحله تمار، گردیده و همچنین بر شاخصهایی نظیر مواد جامد محلول کل، pH و آنزیمهای سلولاز و اینورتاز در مراحل خلال و رطب موثر بود. نتایج نشان داد که تغییرات صفات کیفی شامل مواد جامد محلول کل، pH، درصد اسیدیته کل، شاخص طعم، آنزیمهای پلیگالاکتروناز، پکتینمتیلاستراز، سلولاز و اینورتاز و درصد قندهای احیاء و کل تا اواخر دوره رشد (از مرحله کیمری تا تمار) سیر صعودی داشتند. تغییرات روند رشد صفاتی نظیر فنل کل، میزان تانن محلول کل، اسید آسکوربیک، و درصد قند غیر احیاء از مرحله کیمری تا مرحله تمار روند نزولی داشت. بطور کلی نتایج بدست آمده نشان داد تیمار تنک دستی با حذف ۲۵ درصد از تعداد کل خوشچهها و تنک شیمیایی با ۱۰۰ میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید، موجب بهبود کیفیت میوه خرما رقم خضراوی گردیده و به نخلداران قابل توصیه است.
میوه کاری
اسماعیل خالقی؛ معصومه زمانی دهبری؛ نوراله معلمی
چکیده
مرکبات یکی از تجاریترین محصولات میوه در سراسر جهان به شمار میروند که رشد و تولید آن تحت تأثیر تنشهای غیرزنده قرار میگیرد. تنش خشکی از مهمترین تنشهای غیرزنده میباشد که همهی فرآیندهای حیاتی گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد. یکی از روشهای تعدیل کننده اثرات منفی تنش خشکی، استفاده از پلیآمینها میباشد. ...
بیشتر
مرکبات یکی از تجاریترین محصولات میوه در سراسر جهان به شمار میروند که رشد و تولید آن تحت تأثیر تنشهای غیرزنده قرار میگیرد. تنش خشکی از مهمترین تنشهای غیرزنده میباشد که همهی فرآیندهای حیاتی گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد. یکی از روشهای تعدیل کننده اثرات منفی تنش خشکی، استفاده از پلیآمینها میباشد. لذا آزمایشی جهت بررسی اثر سطوح مختلف پوترسین (صفر، 5/0، 1 و 2 میلیمولار) و سطوح مختلف آبیاری (100، 75 و 50 درصد پتانسیل تبخیر و تعرق) بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک دانهالهای 2 ساله لیموترش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار طی سالهای 99-1398 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که با کاهش میزان آب شاخصهای رشدی کاهش یافت بگونهای که کمترین مقدار وزنتر و خشکریشه و اندامهای هوایی، تعداد برگ و سطح برگ دانهالهای لیموترش در آبیاری 50 درصد تبخیر و تعرق گزارش گردید درحالیکه استفاده از پوترسین بهویژه در غلظت 2 میلیمولار اثر مثبتی بر صفات رشدی دانهالهای لیموترش در شرایط تنش خشکی داشت. علاوه براین، طی تنش خشکی 50 و 75 درصد تبخیر و تعرق، میزان محتوای نسبی آب برگ، فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنهای، دیاکسید کربن زیر روزنه کاهش یافت درحالیکه استفاده از پوترسین سبب افزایش این خصوصیات فیزیولوژیک گردید. نشت یونی نیز تحت تأثیر تنش خشکی افزایش و تحت تیمار پوترسین کاهش یافت. بطور کلی نتایج نشان داد که کاربرد برگی پوترسین بهخصوص در غلظت 2 میلیمولار در تمام سطوح آبیاری میتواند موجب بهبود خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک دانهالهای لیموترش تحت شرایط تنش خشکی گردد.
میوه کاری
فاطمه کرم نژاد؛ نوراله معلمی؛ اسماعیل خالقی
چکیده
با توجه به نقش پلیآمینها در تشکیل گل و تولید میوه، این تحقیق در سال 95-1394 به منظور بررسی تاثیر اوره بر میزان پلیآمینهای آزاد و تولید گل و میزان محصول در درختان 17 ساله نارنگی رقم ’کینو‘ انجام شد. تیمارها شامل سه غلظت اوره (صفر، 75/0 و 5/1 درصد) و سه زمان محلولپاشی (1 دی ماه، 15 دی ماه و 30 دی ماه) با سه تکرار قبل از گلانگیزی بر روی ...
بیشتر
با توجه به نقش پلیآمینها در تشکیل گل و تولید میوه، این تحقیق در سال 95-1394 به منظور بررسی تاثیر اوره بر میزان پلیآمینهای آزاد و تولید گل و میزان محصول در درختان 17 ساله نارنگی رقم ’کینو‘ انجام شد. تیمارها شامل سه غلظت اوره (صفر، 75/0 و 5/1 درصد) و سه زمان محلولپاشی (1 دی ماه، 15 دی ماه و 30 دی ماه) با سه تکرار قبل از گلانگیزی بر روی درختان اعمال شد. پلیآمینها در دو اندام برگ و گره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این آزمایش از برگ و گره در، 1، 3 و 5 هفته بعد از محلولپاشی، نمونهبرداری و مقدار پلیآمینهای پوتریسین، اسپرمیدین، اسپرمین و نیتروژن اندازه گیری شد. بیشترین مقدار پلیآمینها و نیتروژن در برگها و گرهها بعد از محلولپاشی 30 دی ماه با غلظت اوره 5/1 درصد به دست آمد. ولی بتدریج با گذشت زمان بعد از محلولپاشی مقدار پلیآمینها و نیتروژن در برگ و گره کاهش یافت. غلظت پلیآمینها در برگ و گره بسته به غلظت اوره و زمان محلولپاشی، متفاوت بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اسپرمین پلیآمین غالب در برگها و گرهها (بهترتیب 01/ 44 و 41/34 نانو مول بر گرم بافت تر) بود. همچنین نتایج نشان داد که محلولپاشی اوره در زمستان باعث افزایش تعداد گل و عملکرد محصول نارنگی کینو گردید. با توجه به نتایج این پژوهش میتوان محلولپاشی اوره در دیماه، با غلظت 5/1 درصد را به منظور افزایش عملکرد نارنگی رقم ’کینو‘ توصیه کرد.
نوراله معلمی؛ اسماعیل خالقی؛ زینب جعفری زاده
چکیده
تنش کم آبی به خصوص برای درختان جوان محدودیتهایی را ایجاد میکند که میتواند بر روند رشد رویشی گیاه تأثیرگذار باشد. اسید اسکوربیک یکی از ترکیباتی است که تا حدودی مقاومت گیاهان به تنش را بالا میبرد. لذا پژوهشی با هدف بررسی تأثیر غلظتهای مختلف اسید اسکوربیک (صفر، 250، 500 و 750 میلیگرم در لیتر) بر نهالهای زیتون رقم ̕باغملک̔ ...
بیشتر
تنش کم آبی به خصوص برای درختان جوان محدودیتهایی را ایجاد میکند که میتواند بر روند رشد رویشی گیاه تأثیرگذار باشد. اسید اسکوربیک یکی از ترکیباتی است که تا حدودی مقاومت گیاهان به تنش را بالا میبرد. لذا پژوهشی با هدف بررسی تأثیر غلظتهای مختلف اسید اسکوربیک (صفر، 250، 500 و 750 میلیگرم در لیتر) بر نهالهای زیتون رقم ̕باغملک̔ در شرایط کم آبی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گردید. در این آزمایش تیمارهای آبیاری شامل (100، 66 و 33 درصد آب قابل استفاده) بود. نتایج اثر برهمکنش آبیاری و اسید اسکوربیک نشان داد که در غلظت 250 میلیگرم در لیتر اسید اسکوربیک و تیمار 33 درصد آب قابل استفاده نسبت به شاهد وزن تر ریشه از 11/36 به 79/57 گرم، وزن خشک ریشه از 16/18 به 29/27 گرم، طول ساقه از 33/62 به 68 سانتیمتر و سطح برگ از 5958 به 7123 سانتیمتر مربع افزایش یافت. همچنین در غلظت 250 میلیگرم در لیتر اسید اسکوربیک و 66 درصد آب قابل استفاده در مقایسه با شاهد وزن تر ریشه از 66/37 به 49/51 گرم، وزن خشک ریشه از 74/21 به 65/22 گرم، وزن تر ساقه از 47/27 به 04/37 گرم، وزن خشک ساقه از 61/23 به 78/25 گرم، طول ساقه از 61 به 67 سانتیمتر و سطح برگ از 6722 به 7549 سانتیمتر مربع افزایش یافت. اثر متقابل اسید اسکوربیک و تیمار کم آبی نشان داد که غلظت 250 میلیگرم در لیتر اسید اسکوربیک باعث افزایش محتوی نسبی آب در هر سه تیمار آبی به ترتیب 59، 50 و 54 درصد نسبت به تیمار شاهد (حدود 40 درصد) گردید. همچنین پتانسیل آب ساقه در تیمار آبی 33 درصد تا حدود 3/4- مگاپاسکال کاهش یافت درحالیکه استفاده از غلظت 250 میلیگرم در لیتر اسید اسکوربیک باعث گردید تا پتانسیل آب ساقه تا حدود 9/3- افزایش یابد. به طور کلی نتایج نشان داد که تیمار اسید اسکوربیک در نهالهای زیتون باعث کاهش اثر منفی تنش کم آبی میگردد.
رضا غلامی؛ نوراله معلمی؛ اسماعیل خالقی؛ سید منصور سیدنژاد
چکیده
بررسی تأثیر محلولپاشی برگی بُر، روی و پتاسیم بر خصوصیات میوه سه رقم زیتون کرونایکی، کایلت و میشن در قالب آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در باغ زیتون دانشگاه شهید چمران اهواز صورت گرفت. در این آزمایش درختان طی چهار مرحله، یک هفته قبل از باز شدن کامل گلها، دو هفته بعد از باز شدن کامل گلها، ...
بیشتر
بررسی تأثیر محلولپاشی برگی بُر، روی و پتاسیم بر خصوصیات میوه سه رقم زیتون کرونایکی، کایلت و میشن در قالب آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در باغ زیتون دانشگاه شهید چمران اهواز صورت گرفت. در این آزمایش درختان طی چهار مرحله، یک هفته قبل از باز شدن کامل گلها، دو هفته بعد از باز شدن کامل گلها، مرحله سخت شدن هسته و مرحله تجمع و سنتز روغن، با آب مقطر (شاهد) (T0)، ترکیب سولفات پتاسیم، سولفات روی و اسیدبوریک از هر کدام 1000 میلیگرم در لیتر (T1) و ترکیب سولفات پتاسیم، سولفات روی و اسیدبوریک از هر کدام 2000 میلیگرم در لیتر (T2) محلولپاشی شدند. نتایج نشان داد بین تیمارهای محلولپاشی در وزن میوه، وزن تر گوشت میوه، نسبت گوشت به هسته، درصد روغن، ابعاد میوه و هسته و میزان پتاسیم، روی، بُر و نیتروژن موجود در میوه اختلاف معنیداری در سطح یک درصد وجود داشت، ولی محلولپاشی بر وزن هسته مؤثر نبود. همچنین تیمار T2بیشترین تأثیر مثبت را بر افزایش خصوصیات میوه نسبت به سایر تیمارها داشت. بیشترین درصد روغن به میزان 69/23 درصد وزن خشک در رقم کرونایکی در تیمار T1 و همچنین بیشترین وزن میوه (48/2 گرم) و وزن تر گوشت میوه (83/1 گرم) در رقم میشن در تیمار T2 بدست آمد. رقم میشن بیشترین و رقم کرونایکی کمترین واکنش را به محلولپاشی نشان دادند. بهطور کلی مشاهده شد که خصوصیات میوه در ارقام مختلف متفاوت میباشد و تحت تأثیر نوع رقم و غلظت محلولپاشی میباشد و جهت بهبود خصوصیات میوه در مناطق گرم، محلولپاشی برگی درختان میوه زیتون سودمند میباشد.
اسماعیل خالقی؛ نوراله معلمی
چکیده
پژوهشی به منظور بررسی اثر پنج سطح مختلف پلیمر سوپرجاذب آ- 200 (0 ، 1 ،2 ، 3 ، 4 گرم پلیمر به ازاء هر کیلوگرم خاک( و سه سطح آبیاری ]100 درصد به عنوان شاهد، 65 درصد و 30 درصد تبخیر و تعرق گیاه (ETcrop)[ و دو رقم زیتون (باغملک و دزفول) بر روی شاخصهای مورفولوژیکی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشکده ...
بیشتر
پژوهشی به منظور بررسی اثر پنج سطح مختلف پلیمر سوپرجاذب آ- 200 (0 ، 1 ،2 ، 3 ، 4 گرم پلیمر به ازاء هر کیلوگرم خاک( و سه سطح آبیاری ]100 درصد به عنوان شاهد، 65 درصد و 30 درصد تبخیر و تعرق گیاه (ETcrop)[ و دو رقم زیتون (باغملک و دزفول) بر روی شاخصهای مورفولوژیکی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به اجراء در آمد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که اثر متقابل آبیاری × پلیمر بر شاخصهای وزن تر بخش هوایی، وزن تر برگ، وزن خشک بخش هوایی، وزن خشک برگ، ارتفاع گیاه و نسبت سطح برگ در سطح 1 درصد و بر سطح برگ در سطح 5 درصد مؤثر بود در حالیکه اثر متقابل آبیاری × رقم فقط بر تعداد برگ در سطح 1 درصد مؤثر بود. همچنین اثر پلیمر × رقم بر سطح برگ و نسبت سطح برگ در سطح 5 درصد و بر ارتفاع گیاه در سطح 1 درصد مؤثر بود. اثر متقابل بین تیمارهای آبیاری × پلیمر × رقم بر وزن تر ریشه در سطح 5 درصد و بر ارتفاع گیاه در سطح 1 درصد مؤثر بود. نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل آبیاری × پلیمر نشان داد که کمترین مقدار وزن تر بخش هوایی (72/19 گرم)، وزن خشک بخش هوایی (94/12 گرم)، وزن تر و خشک برگ (6/15 و 12/10 گرم)، سطح برگ (55/210 سانتیمتر مربع) و نسبت سطح برگ (02/6) در گیاهان تیمار نشده با پلیمر و آبیاری شده با ETcrop 30 درصد گزارش شد. همچنین نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل آبیاری × رقم نشان داد که بیشترین تعداد برگ در رقم باغملک با آبیاری نرمال (465) و کمترین تعداد برگ مربوط به رقم دزفول با آبیاری ETcrop 30 درصد (13/328) بدست آمد. اثر متقابل آبیاری × پلیمر سوپرجاذب × رقم فقط بر وزن تر و خشک ریشه و ارتفاع گیاه مؤثر بود به طوریکه در هر دو رقم با کاهش میزان آب از مقادیر وزن تر و خشک ریشه و ارتفاع گیاه کاسته شده اما این میزان کاهش با اضافه شدن سطح بالاتری از پلیمر به خاک از مقدار کمتری در هر سطح آبیاری برخوردار بود. در رقم باغملک با کاهش 70 درصدی آب و افزایش 4 برابری پلیمر نسبت به حالت شاهد (آبیاری کامل، عدم پلیمر) مقدار کاهش در وزن تر و خشک ریشه و ارتفاع گیاه به ترتیب 36، 7/49 و 27 درصد و در رقم دزفول به ترتیب 21/23، 21/56 و 36 درصد گزارش گردید. با توجه به نتایج میتوان انتظار داشت که در مناطقی که با تنش خشکی و کمبود بارندگی مواجهه هستند از پلیمرهای سوپرجاذب به منظور تعدیل تنش خشکی استفاده نمود.
صفدر پورممبینی؛ نوراله معلمی
چکیده
ناترک (Dodonaea viscosa) درختچهای زینتی، همیشه سبز دایمی و دارای گسترش وسیعی در سرتاسر مناطق گرم دنیا میباشد. به منظور بهبود جوانهزنی بذر ناترک، اثرات آمادهسازی (پرایمینگ) و سطوح مختلف شوری بر شاخصهای جوانهزنی بذر این گیاه مورد مطالعه قرار گرفت. در این بررسی دو آزمایش متوالی بصورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در آزمایش ...
بیشتر
ناترک (Dodonaea viscosa) درختچهای زینتی، همیشه سبز دایمی و دارای گسترش وسیعی در سرتاسر مناطق گرم دنیا میباشد. به منظور بهبود جوانهزنی بذر ناترک، اثرات آمادهسازی (پرایمینگ) و سطوح مختلف شوری بر شاخصهای جوانهزنی بذر این گیاه مورد مطالعه قرار گرفت. در این بررسی دو آزمایش متوالی بصورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در آزمایش اول تیمارها شامل هیدروپرایمینگ (تیمار با آب مقطر به عنوان شاهد) و اسموپرایمینگ شامل (نیترات پتاسیم 5/0 و 1 درصد و اسید جیبرلیک 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و در آزمایش دوم بر اساس بهترین نتایج آزمایش اول (تیمار اسید جیبرلیک 50 میلی گرم در لیتر) تیمار شوری با کلرید سدیم (0، 3، 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آزمایش اول نشان داد تیمار اسموپرایمینگ اثر معنیداری روی درصد جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه و وزن تر ریشهچه داشت. اسید جیبرلیک50 میلیگرم در لیتر نسبت به بقیه تیمارها موثرتر بود. حداکثر درصد جوانه زنی (68 درصد)، طول ریشهچه (25/41 میلیمتر) و ساقهچه (50/71 میلیمتر) و وزن تر ریشهچه (12/0 گرم) تحت تاثیر جیبرلیک اسید 50 میلیگرم در لیتر بدست آمد. نیترات پتاسیم 1 درصد کمترین تاثیر را بر درصد جوانهزنی (50 درصد)، طول ریشهچه (75/21 میلیمتر) و وزن تر ریشهچه (06/0) گرم داشت. در آزمایش دوم اسید جیبرلیک 50 میلیگرم در لیتر در سطح احتمال 1 درصد بر تمام شاخصهای جوانهزنی اثر معنیدار مثبت داشت و در سطح شوری 3 و 12 دسیزیمنس بر متر به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را داشت. بطور کلی اسید جیبرلیک 50 میلیگرم در لیتر در سطح شوری 3 دسیزیمنس بر متر برای تکثیر ناترک با بذر نتایج بهتری را نشان داد.
فرزانه پایمرد؛ مختار حیدری؛ محمدحسین دانشور؛ نوراله معلمی
چکیده
انار (Punica granatum L.) یک محصول مهم باغبانی در ایران است که مصرف میوه تازهخوری و یا فرآوردههای مختلف آن رایج است. تاخیر در برداشت میوه انار ممکن است موجب ترکخوردگی میوه و در نتیجه افزایش ضایعات شود، با این حال برداشت زودهنگام ممکن است شاخص های فیزیکی و بیوشیمیایی میوه را تحت تاثیر قرار دهد. این آزمایش در سال 1390 به منظور تعیین اثر ...
بیشتر
انار (Punica granatum L.) یک محصول مهم باغبانی در ایران است که مصرف میوه تازهخوری و یا فرآوردههای مختلف آن رایج است. تاخیر در برداشت میوه انار ممکن است موجب ترکخوردگی میوه و در نتیجه افزایش ضایعات شود، با این حال برداشت زودهنگام ممکن است شاخص های فیزیکی و بیوشیمیایی میوه را تحت تاثیر قرار دهد. این آزمایش در سال 1390 به منظور تعیین اثر سه مرحله برداشت (بلوغ میوه) بر کیفیت سه رقم محلی انار (ملس پوستسبز، ملس پوستقرمز و ملس پوستزرد) در باغملک (شمال شرقی اهواز، استان خوزستان) انجام گردید. وزن میوه، چگالی، درصد آب، پوست و آریل، ویتامین ث، کل مواد جامد محلول، اسیدیته کلقابل تیتراسیون، آنتوسیانین، مواد ایجاد کننده رنگ قهوه ای و شاخص بلوغ (نسبت مواد جامد محلول به اسید) برای ارزیابی کیفیت مورد استفاده قرار گرفت. ارتباط نزدیکی بین کیفیت میوه و زمان برداشت (بلوغ میوه) وجود داشت. کیفیت میوه بر اساس مواد جامد محلول، شاخص بلوغ (نسبت مواد جامد محلول به اسید)، کیفیت و شدت رنگ آب میوه و آنتوسیانین در ارقام برداشت شده در برداشت دوم و سوم بهتر بود. نتایج نشان دادند بیشترین وزن آریل، مواد جامد محلول و کیفیت رنگ آب میوه در رقم پوست سبز بود. هم چنین، کمترین نسبت طول به قطر میوه، آب میوه، نسبت آنتوسیانین به مواد ایجاد کننده رنگ قهوه ای و شدت رنگ آب میوه در رقم پوست سبز بود. درصد آب میوه، نسبت طول به قطر میوه، ویتامین ث، نسبت آنتوسیانین به مواد ایجاد کننده رنگ قهوه ای و شدت رنگ آب میوه در میوه های پوست زرد بیشتر بود. در مجموع، میوه های انار برداشت شده در اواخر تابستان به طور معنی داری کیفیت پایین تری نسبت به میوه های برداشت شده در مراحل بعدی داشتند.
زهره صداقت کیش؛ نوراله معلمی؛ اسماعیل خالقی
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی دو شیوه متفاوت کاربرد هورمون های اکسینی بر ریشه زایی قلمه های درختچه دارایی در دو آزمایش جداگانه و در دو زمان بهمن و اسفندماه 1386 و مقایسه نتایج آن با نتایج سایر پژوهش های انجام شده بر روی این گونه بود. آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن در سطح احتمال ...
بیشتر
هدف از این پژوهش بررسی دو شیوه متفاوت کاربرد هورمون های اکسینی بر ریشه زایی قلمه های درختچه دارایی در دو آزمایش جداگانه و در دو زمان بهمن و اسفندماه 1386 و مقایسه نتایج آن با نتایج سایر پژوهش های انجام شده بر روی این گونه بود. آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن در سطح احتمال 1 و 5 درصد انجام شد. فاکتور اول روش کاربرد هورمون و فاکتور دوم سطوح مختلف هورمون های IBA و NAA (0، 100 و 200 میلی گرم در لیتر) بود. در روش اول هورمون های IBA و NAA بر درختچه های مادری 24 ساعت قبل از تهیه قلمه اسپری شدند و روش دوم اسپری قلمه های برگ دار بعد از استقرار در بستر کشت بود. نتایج آزمایش نشان داد که روش دوم برای تمامی صفات اندازه گیری شده برتر از روش اول بود اما مقایسه این دو روش با نتایج پژوهش سایر محققین نشان داد که شیوه سنتی فروبری سریع انتهای قلمه در محلول های ریشه زا موثرتر در میزان ریشه دهی قلمه های دارایی است.
سکینه اکبری چرمهینی؛ نوراله معلمی
چکیده
چکیده
یکی از اثرات اسید جیبرلیک تسریع در رشد رویشی گیاهان می باشد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اسید جیبرلیک روی میزان رشد رویشی نهال های جوان زیتون می باشد. در این پژوهش اثرات اسید جیبرلیک (0،250، 500 و 750 میلی گرم در لیتر) بر رشد رویشی نهال های جوان (حاصل از قلمه) زیتون در دانشگاه شهید چمران اهواز به اجرا درآمد. آزمایش به صورت طرح کاملاً ...
بیشتر
چکیده
یکی از اثرات اسید جیبرلیک تسریع در رشد رویشی گیاهان می باشد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اسید جیبرلیک روی میزان رشد رویشی نهال های جوان زیتون می باشد. در این پژوهش اثرات اسید جیبرلیک (0،250، 500 و 750 میلی گرم در لیتر) بر رشد رویشی نهال های جوان (حاصل از قلمه) زیتون در دانشگاه شهید چمران اهواز به اجرا درآمد. آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار انجام شد. صفات مورد بررسی شامل: ارتفاع ساقه، طول میانگره، سطح برگ و ریشه، وزن تر و خشک ریشه، ساقه و برگ بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که غلظت 750 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک به طور معنی داری موجب افزایش طول ریشه (157 سانتی متر)، وزن تر وخشک برگ (به ترتیب 30/15و 61/6 گرم) ، وزن تر و خشک ساقه (به ترتیب 62/31 و 85/17 گرم) و وزن تر و خشک ریشه (به ترتیب 04/15 و 34/6 گرم) نسبت به شاهد گردید.
واژه های کلیدی: اسید جیبرلیک، رشد رویشی، نهال، زیتون