سبزیکاری
اثر محلول‌پاشی کلریدکلسیم و آسکوربیک اسید و زمان برداشت بر صفات کیفی میوه ‌گوجه‌فرنگی (Solanum lycopersicum cv. SV8320TD)

زهرا خلیلی؛ فاطمه نکونام؛ طاهر برزگر؛ زهرا قهرمانی؛ ملیحه فرهنگ پور

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 21 مرداد 1402

https://doi.org/10.22067/jhs.2023.82265.1265

چکیده
  به منظور مطالعه تاثیر محلول‌پاشی آسکوربیک‌اسید و کلریدکلسیم و زمان برداشت بر کیفیت میوه گوجه‌فرنگی (Solanum lycopersicum L. SV8320TD)، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌ها‌ی کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمار‌های آزمایش شامل اسیدآسکوربیک در 4 سطح (0، 100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر) و کلریدکلسیم در 4 سطح (0، 3/0 ،6/0 و 9/0 درصد) و زمان برداشت میوه ...  بیشتر

گیاهان دارویی
ارزیابی کاربرد خاکی اسید هیومیک و تنش کم‌آبیاری بر رشد، خواص کیفی میوه و کارآیی مصرف آب عروسک پشت پرده (Physalis peruviana L.)

سید امیر حسین موسوی؛ فاطمه نکونام؛ طاهر برزگر؛ زهرا قهرمانی؛ جعفر نیکبخت

دوره 38، شماره 2 ، تیر 1403، ، صفحه 321-337

https://doi.org/10.22067/jhs.2023.80428.1226

چکیده
  به‌منظور بررسی اثر اسید هیومیک بر رشد، خواص کیفی میوه و کارآیی مصرف آب عروسک پشت پرده (Physalis peruviana L.) تحت شرایط کم­آبیاری، آزمایشی به‌صورت کرت‌‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در سال ۱۴۰۰ اجرا شد. تیمار‌های آزمایشی شامل سه سطح آبیاری (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه) و سه سطح اسید هیومیک (صفر، 5/1 و 3 کیلوگرم در هکتار) ...  بیشتر

سبزیکاری
بررسی اثر سالیسیلیک‌اسید بر تعدیل تنش شوری در گوجه‌فرنگی

جابر پناهنده؛ محمد صدیق زارع فر؛ علیرضا مطلبی آذر؛ فریبرز زارع نهندی؛ مینا امانی

دوره 37، شماره 4 ، اسفند 1402، ، صفحه 931-948

https://doi.org/10.22067/jhs.2023.79421.1206

چکیده
  سالیسیلیک اسید یکی از ترکیبات مفید برای گیاهان محسوب می­شود که نقش مهمی در مقاومت گیاهان به تنش­های محیطی از جمله تنش شوری دارد. بدین­منظور جهت بررسی تأثیر سالیسیلیک ‌اسید در تعدیل اثرات تنش شوری در گوجه‌فرنگی آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، با 12 تیمار، در 3 تکرار و با مجموع 36 واحد آزمایشی در گلخانه‌ی هیدروپونیک ...  بیشتر

میوه کاری
اثر اسید استیک بر pH محلول کود آهن (سکوسترین و نانو) و تأثیر آن بر خصوصیات کمی و کیفی توت‌فرنگی رقم ’دیامنت‘

معصومه جعفری؛ علی اکبر شکوهیان؛ اسماعیل چمنی؛ اکبر قویدل

دوره 36، شماره 4 ، بهمن 1401، ، صفحه 843-855

https://doi.org/10.22067/jhs.2022.71574.1076

چکیده
  به­منظور بررسی اثر اسید استیک بر pH محلول­غذایی آهن (سکوسترین و نانو کود) و تأثیر آن بر ویژگی­های کمی و کیفی توت­فرنگی رقم ’دیامنت‘، این پژوهش به صورت کرت­های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در طی سال­های ۱۳۹۴ تا۱۳۹۶ به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل ...  بیشتر

سبزیکاری
تأثیر محلول‌پاشی برگی منابع مختلف کلسیم بر کیفیت و ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی کلم گل رقم ’رومانسکو‘ (Brassica oleracea cv. botrytis ‘Romanesco’)

رضا نجفی؛ طاهر برزگر

دوره 36، شماره 3 ، آذر 1401، ، صفحه 577-589

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.70150.1047

چکیده
  به­منظور ارزیابی تاثیر منابع مختلف کلسیم بر خواص آنتی­اکسیدانی و کیفیت کلم­گل رقم ’رومانسکو‘، آزمایشی به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشی، محلول­پاشی برگی منابع مختلف کلسیم شامل کلرید کلسیم (3/0، 6/0 و 9/0 درصد)، لاکتات کلسیم (5/0، 1 و 5/1 گرم در لیتر) ...  بیشتر

میوه کاری
اثر کاربرد سالیسیلیک اسید بر صفات مورفوفیزیولوژیکی عروسک پشت پرده (Physalis peruviana L.) تحت تنش کم آبی

سارا سیاه منصور؛ عبداله احتشام نیا؛ عبدالحسین رضایی نژاد

دوره 36، شماره 3 ، آذر 1401، ، صفحه 643-655

https://doi.org/10.22067/jhs.2022.72985.1096

چکیده
  امروزه به دلیل تغییرات آب و هوا و کاهش بارندگی، تولید محصولات کشاورزی در بسیاری از مناطق، بخصوص مناطق خشک و نیمه خشک با مشکل مواجه شده است. از طرفی، استفاده از مواد تعدیل کننده تنش، یک راهکار بهینه و کم هزینه بوده و شناخت ویژگی‌های گیاه در این شرایط، منجر به اتخاذ شیوه‌های مدیریت تولید مناسب خواهد شد. به همین منظور، آزمایشی به صورت ...  بیشتر

میوه کاری
مقایسه برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میزان پلی فنول‌ها در میوه شش رقم انار

علیرضا بنیان پور؛ بابک جمالی

دوره 36، شماره 3 ، آذر 1401، ، صفحه 709-719

https://doi.org/10.22067/jhs.2022.74271.1116

چکیده
  این پژوهش به منظور بررسی ویژگی­های شیمیایی میوه انار در شرایط آب و هوایی استان فارس روی درختان شش ساله شش رقم انار شامل ارقام ’ملس یوسف­خانی‘، ’بجستانی‘، ’خزر بردسکن‘، ’ملس دانه سیاه‘، ’رباب نی­ریز‘ و ’زرد انار ارسنجان‘ انجام گردید. درختان در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار کشت ...  بیشتر

میوه کاری
ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپ‌های زرشک وحشی (.Berberis spp) در استان‌های البرز و تهران با استفاده از نشانگرهای ریخت‌شناسی و میوه‌شناسی

محی الدین پیرخضری

دوره 36، شماره 1 ، خرداد 1401، ، صفحه 177-191

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.68493.1018

چکیده
  زرشک از گیاهان بومی ایران و متحمل به تنش­های محیطی بخصوص خشکی است. تنوع ژنتیکی 25 ژنوتیپ زرشک وحشی در دامنه­های شمالی استان­های تهران و البرز با استفاده از خصوصیات مورفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت. 32 صفت کمّی و کیفی مورفولوژیکی و باغبانی بر اساس دستورالعمل UPOV (TG 68/3) ارزیابی شدند که از این تعداد 11 صفت کمی قابل اندازه­گیری شامل‌ ...  بیشتر

میوه کاری
بررسی ارزش غذایی و کیفیت ظاهری میوه ده رقم پرتقال (Citrus sinensis) روی پایه نارنج (Citrus aurantium)

اعظم سیدی؛ زینب فیروزبخت؛ مریم احمد زاده

دوره 35، شماره 4 ، اسفند 1400، ، صفحه 507-520

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.61874.0

چکیده
  میوه پرتقال به دلیل ارزش غذایی بالا به حفظ سلامت انسان و تامین امنیت غذایی آن کمک می­کند و همچنین به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی فیتوشیمیایی و آنتی­باکتریال، کاربرد فراوانی در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی و بهداشتی دارد. این تحقیق به منظور تعیین کیفیت ظاهری و ارزش غذایی میوه ده رقم پرتقال (تامسون ناول، تاراکو، مارس ارلی، فراست ناول، ...  بیشتر

بررسی اثر زئین ذرت و گلوتن گندم، بر شاخص‌های کیفی و انبارمانی انگور رسمی مشکین

علی اکبر شکوهیان؛ فرزاد لطافتی؛ بهرام فتحی آچاچلوئی؛ علی اصغری؛ رباب الفتی

دوره 34، شماره 4 ، اسفند 1399، ، صفحه 693-703

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v34i4.87246

چکیده
  این پژوهش، به‌ منظور بررسی اثرات پوشش‌های حاوی گلوتن و زئین (صفر، 2، 4 و 6 درصد)، بر کیفیت پس از برداشت میوه‌ی انگور رقم رسمی مشکین(Vitis vinifera cv.Rasmi Meshki) به­صورت فاکتوریل بر پایه‌ی طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. بدین منظور شاخص‌های اسیدیته، مواد جامد محلول، اسید کل، نشاسته، آنتوسیانین، مزه، حفظ ظاهر میوه، نسبت مواد جامد محلول به اسید کل، ...  بیشتر

اثر تیمارهای پس از برداشت فنیل‌آلانین و سولفید هیدروژن بر حفظ کیفیت و افزایش عمر انبارمانی میوه بادنجان (Solanum melongena L.)

رضا نجفی؛ طاهر برزگر؛ فرهنگ رضوی؛ زهرا قهرمانی

دوره 34، شماره 4 ، اسفند 1399، ، صفحه 705-717

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v34i4.87237

چکیده
  به­منظور بررسی اثر تیمارهای فنیل­آلانین و سولفید هیدروژن بر عمر انبارمانی و کیفیت میوه بادنجان آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تیمارهای فنیل­آلانین در سه غلظت (5/2، 5 و 5/7 میلی­مولار)، سولفید هیدروژن در سه غلظت (1، 2 و 3 میلی­مولار) و شاهد (تیمار آب مقطر) و  فاکتور ...  بیشتر

تأثیر محلول‌پاشی اسیدآسکوربیک و لاکتات کلسیم بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمه-ای

مهسا فاتح؛ طاهر برزگر؛ فرهنگ رضوی

دوره 33، شماره 1 ، خرداد 1398، ، صفحه 79-87

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v33i1.70145

چکیده
  فلفل­دلمه­ای یکی از سبزیجات مهم میوه­ای است که در بسیاری از مناطق مختلف جهان کشت می­شود. به­منظور مطالعه اثر اسید آسکوربیک و کلسیم بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمه­ای، آزمایشی به صورت طرح بلوک­های ­کامل ­تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1395 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل اسید آسکوربیک (100، 200 و300 میلی­گرم در لیتر)، ...  بیشتر

پارامترهای رشدی، عملکرد و کیفیت خیار گلخانه‌ای تحت تأثیر نسبت‌های مختلف پتاسیم به کلسیم محلول غذایی در سیستم بدون خاک

یاسر جوان؛ محمد جواد نظری دلجو

دوره 32، شماره 3 ، آذر 1397، ، صفحه 383-391

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v32i3.60489

چکیده
  نسبت پتاسیم به کلسیم محلول غذایی در کشت‌های بدون خاک نقش مؤثری بر جذب سایر عناصر معدنی و در نتیجه پارامترهای رشد و نموی بویژه کمیت و کیفیت محصولات تولیدی مانند خیار دارد. با هدف بررسی تأثیر نسبت‌های مختلف پتاسیم به کلسیم (2 و 5/1، 1، 7/0، 5/0) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی خیار رقم نگین، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار ...  بیشتر

تاثیر محلول‌پاشی برگی روی و بور بر صفات کمی وکیفی میوه توت‌فرنگی رقم اروماس در کشت هیدروپونیک

آرا علی‌نژاد اله‌شاه؛ حسین مرادی؛ حسین صادقی

دوره 32، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 213-226

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v32i2.57665

چکیده
  تامین غلظت مناسب عناصر مورد نیاز گیاه سبب تولید محصول اقتصادی و بهبود خواص کیفی میوه‌ها می‌شود. به منظور بررسی اثر عناصر غذایی روی و بور بر صفات کمی و کیفی میوه توت‌فرنگی رقم اروماس در کشت هیدروپونیک آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 9 تیمار و 9 تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سولفات‌روی در سه سطح (0، ...  بیشتر

کاربرد قبل از برداشت کلریدکلسیم، پوترسین و سالیسیلیک اسید بر کیفیت میوه کنارهندی (Ziziphus mauritiana) ژنوتیپ خرمایی

فاطمه شنبه بور بندری؛ سمیه رستگار؛ مصطفی قاسمی

دوره 32، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 227-237

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v32i2.58482

چکیده
  کیفیت میوه مانند یکسانی رنگ، سفتی بافت میوه، اندازه و نسبت گوشت به هسته آن نقش مهمی در بازارپسندی میوه دارد. در این پژوهش اثر محلول‌پاشی غلظت‌های مختلف کلرید‌کلسیم، پوترسین و سالیسیلیک اسید بر کیفیت و کمیت میوه کنار هندی رقم خرمایی بررسی شد. میوه‌ها از درختان هم‌سن طی دو مرحله قبل از بلوغ تجاری با کلریدکلسیم ( 0، 5/0 و5/1 درصد)، پوترسین ...  بیشتر

ارزیابی ترکیبات فیتوشیمیایی میوه برخی از ارقام و ژنوتیپ های آلو و گوجه

زهرا فلاتی؛ محمدرضا فتاحی مقدم نوقابی؛ علی عبادی

دوره 31، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 789-802

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v31i4.61581

چکیده
  آلوها (Prunus spp.) به عنوان یکی از رایج‌ترین میوه‌های هسته‌دار، دارای کالری پایین و ارزش غذایی نسبتاً بالایی هستند. تنوع زیاد در آلوها سبب ایجاد تفاوت در ترکیبات شیمیایی میوه نیز شده است. این آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ...  بیشتر

اثرمحلول پاشی برخی عناصر ریز مغذیدر قبل و بعد از گلدهی بر ویژگی های کمی وکیفی میوه انگور رقم"خوشناو"

زهرا داورخواه؛ بیژن کاووسی

دوره 31، شماره 3 ، آذر 1396، ، صفحه 577-589

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v31i3.57543

چکیده
  یکی از دلایل کاهش عملکرد در تاکستان ها و نیز کاهش کیفیت میوه‌های انگور،عدم مصرف متعادل کود می باشد. هدف از این پژوهش، تعیین بهترین غلظت و زمان کاربرد کود فروزنیک (حاوی آهن، روی و منگنز) بر برخی ویژگی های کمی و کیفی انگور تازه خوری رقم خوشناو بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد که فاکتور ...  بیشتر

منابع ژرم پلاسم و خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه ذغال اخته (Cornus mas L.) در ایران

حمید حسن پور

دوره 30، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 624-633

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.35695

چکیده
  این مطالعه به منظور بررسی توزیع، پراکندگی و خصوصیات میوه ذغال اخته (Cornus mas L.) در کشور ایران انجام گردید. پراکندگی ذغال-اخته روی نقشه کشور بر طبق بازدیدی که از استان های مورد نظر صورت گرفت، ترسیم و بررسی شد. جهت بررسی خصوصیات میوه از 5 منطقه مختلف کشور نمونه برداری انجام شد و پارامترهای مختلف اندازه گیری گردیدند. پراکندگی ذغال اخته در ...  بیشتر

نقش براسینواسترویید روی بهبود ویژگی ‏های کیفی میوه توت فرنگی رقم پاروس

سهیلا محمدرضاخانی؛ زهرا پاک کیش؛ سمیه رفیعی

دوره 30، شماره 2 ، خرداد 1395، ، صفحه 316-326

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v30i2.42767

چکیده
  توت‏فرنگی از جمله میوه‏های ریز است که ارزش تغذیه‏ای و تازه‏خوری بالایی دارد. کاربرد هورمون‏های گیاهی نظیر براسینواسترویید نقش مهمی در بهبود ویژگی‏های کیفی محصولات باغبانی دارند. در این تحقیق تاثیر غلظت‏های مختلف براسینواسترویید و زمان محلول‏پاشی روی برخی از صفات کیفی توت‏فرنگی رقم پاروس بررسی گردیده است. بدین ترتیب، محلول‏پاشی ...  بیشتر

تأثیر اسیدهیومیک و چای‌کود مواد آلی بر فیزیولوژی گیاهی و ویژگی‌های میوه پپینو (Solanum muricatum)

جمال جوانمردی؛ عذرا حسن شاهیان

دوره 30، شماره 1 ، اردیبهشت 1395، ، صفحه 59-68

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v30i1.31662

چکیده
  به‌منظور بررسی امکان استفاده از کودهای با منشاء ارگانیک در تولید میوه پپینو (Solanum muricatum Ait.) ، اثرات کاربرد کود ارگانیک Humistar (حاوی6/8 درصد اسیدهیومیک) به‌میزان 50 لیتر در هکتار و چای‌کودهای آلی گوسفندی و گاوی به‌طور جداگانه با نسبت تهیه 1:5 و 1:10 بر فیزیولوژی مرحله زایشی گیاه و برخی ویژگی‌های میوه، آزمایشی طی دو سال بصورت آزمون فاکتوریل ...  بیشتر

اثر اسانس اسطوخودوس و متیل سالیسیلات بر کنترل کپک خاکستری و کیفیت میوه توت‌ فرنگی در انبار

محمد سیاری؛ رضا غریبی

دوره 29، شماره 4 ، اسفند 1394، ، صفحه 662-670

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v29i4.42384

چکیده
  توت فرنگی یکی از محصولات باغبانی با فسادپذیری بالا می باشد که در مرحله حمل و نقل و انبارمانی، حساسیت زیادی به بیماری های قارچی دارد. در این تحقیق، اثر اسانس اسطوخودوس و متیل سالیسیلات بر فعالیت قارچ عامل بیماری کپک خاکستری (Botrytis cinerea) در مرحله پس از برداشت توت فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی ...  بیشتر

تأثیر اسید‌‌ سالیسیلیک و تنش شوری بر جوانه‌زنی بذر و آنتی‌اکسیدان‌های فراسودمند در جوانه‌های کلم براکلی

مصباح بابالار؛ جواد هاشمی؛ یونس مستوفی

دوره 28، شماره 3 ، آذر 1393، ، صفحه 388-398

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.42863

چکیده
  سولفورافان ماده‌ای بسیار قوی در کنترل سرطان می‌باشد. این ماده در کلم براکلی تولید می‌شود و به نظر می‌رسد تنش شوری از طریق فعال کردن مقاومت اکتسابی سیستمیک باعث بیش‌تر شدن تولید سولفورافان گردد. با هدف به‌دست آوردن غلظت مناسب شوری برای تولید حداکثر سولفورافان، به‌همراه کنترل درصد جوانه‌زنی، تیمار با NaCl در 5 سطح0، 50، 100، 150، 200 میلی‌مولار ...  بیشتر

اثر زمان برداشت و عمر انبارمانی بر کیفیت میوه پرتقال خونی رقم «مورو» (Citrus sinensis cv. Moro)

مهسا همدانی؛ حسین مرادی؛ علی قنبری

دوره 28، شماره 2 ، شهریور 1393، ، صفحه 252-259

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.39412

چکیده
  عوامل مختلفی از قبیل زمان برداشت، جابه‌جایی محصول، دما و طول مدت انبارمانی بر خواص مختلف میوه مرکبات تاثیر می‌گذارند و پیامدهای اقتصادی قابل‌توجهی را به دنبال دارد. لذا پژوهشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در 3 تکرار، برای ارزیابی اثرات زمان برداشت (شروع رنگ‌گیری، 50 درصد رنگ‌گیری و رنگ‌گیری کامل میوه) و مدت انبارمانی ...  بیشتر