سبزیکاری
اثر باکتری‌های محرک رشد در شرایط آبکشت بر غلظت آهن، عملکرد و ترکیبات فنولیک کاهو

پرستو مولائی؛ فاطمه نکونام؛ محمد بابا اکبری ساری

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 07 بهمن 1402

https://doi.org/10.22067/jhs.2024.82408.1266

چکیده
  یکی از مهمترین سبزی‌های برگ‌دار، کاهو (Lactuca sativa L.) است که مقصد تولید آن به بازارهای بین‌المللی و ملی می‌باشد. یکی از سبزی‌هایی است که در سیستمهای کشت هیدروپونیک شناور، برای بهرهوری بالاتر در استفاده از آب و کودها تولید می‌گردد. کاربرد باکتری‌های محرک رشد برای افزایش عملکرد و کیفیت محصولات کشاورزی در نظام‌های پایدار کشاورزی دارای ...  بیشتر

گیاهان دارویی
بررسی واکنش‌های رشدی و بیوشیمیایی گیاه دارویی مرزنجوش (Origanum majorana) به فلزات سنگین کادمیم و سرب

محمد باقر رضوی نیا؛ نسیبه پورقاسمیان؛ فرزاد نجفی

دوره 38، شماره 2 ، تیر 1403، ، صفحه 367-380

https://doi.org/10.22067/jhs.2024.84918.1296

چکیده
  آلودگی به فلزات سنگین یکی از معضلات اصلی زیست‌محیطی و کشاورزی در دهه­های اخیر است. مطالعه حاضر به بررسی پاسخ­های رشدی و بیوشیمیایی گیاه دارویی مرزنجوش بستانی (Origanom marjoram) در برابر تنش عناصر سنگین کادمیوم و سرب پرداخته است. این مطالعه در طرح فاکتوریل و در قالب بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه دانشگاه شهید باهنر مرکز آموزش ...  بیشتر

سبزیکاری
تأثیر باکتری‌های محرک رشد بر شاخص‌های رشدی و بیوشیمیایی کاهو تحت تنش زیستی سفیدک پودری

پرستو مولائی؛ فاطمه نکونام

دوره 38، شماره 1 ، اردیبهشت 1403، ، صفحه 67-82

https://doi.org/10.22067/jhs.2022.79038.1198

چکیده
  به‌منظور ارزیابی تأثیر باکتری­‌های محرک رشد بر شاخص‌­های رشدی و بیوشیمیایی کاهو در شرایط تنش زیستی قارچ سفیدک پودری، آزمایشی به‌صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زنجان، در سال 1399 اجرا شد. گیاهان در شرایط تنش زیستی قارچ سفیدک پودری با پنج سطح از باکتری­‌های محرک رشد شامل سودوموناس­کورینسیس، سودوموناس­ونکورنسیس، ...  بیشتر

میوه کاری
تأثیر استفاده از سایبان در بهبود وضعیت محیطی و کاهش میزان ترکیدگی، آفتاب‌سوختگی و دانه‌سفیدی میوه انار رقم رباب

علیرضا بنیان پور

دوره 38، شماره 1 ، اردیبهشت 1403، ، صفحه 179-193

https://doi.org/10.22067/jhs.2023.83640.1278

چکیده
  انار گیاه بومی ایران بوده و بهترین رشد و نمو و عملکرد را در مناطق نیمه گرمسیری دارا می‌­باشد. با این وجود به علت افزایش دما و تنش‌­های محیطی که در سال­‌های اخیر در مناطق انارخیز شیوع یافته است باغ­‌های زیادی با افزایش مشکلات فیزیولوژیکی مانند ترکیدگی، آفتاب‌سوختگی و کاهش کیفیت میوه روبرو گردیده‌­اند. استفاده از سایبان ...  بیشتر

سبزیکاری
تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی بر عملکرد و کیفیت کاهو رقم ’نیورد فایر‘( Lactuca sativa cv. New Red Fire)

پرستو مولائی؛ طاهر برزگر؛ محمد بابا اکبری ساری؛ فاطمه نکونام؛ زهرا قهرمانی

دوره 37، شماره 3 ، آبان 1402، ، صفحه 685-697

https://doi.org/10.22067/jhs.2022.76893.1175

چکیده
  این پژوهش به منظور یافتن کودهای جایگزین، سازگار با محیط‌زیست برای افزایش شاخص­های کیفی و کمی و کاهش اثرات منفی کودهای شیمیایی در گیاه کاهو گلخانه­ای رقم New Red Fire به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای مورد بررسی در این تحقیق 14 تیمار شامل شاهد (بدون مصرف کود و بدون تلقیح)، تلقیح با سه سطح از باکتری­های انحلال­کننده ...  بیشتر

گیاهان دارویی
خصوصیات بیوشیمیایی میوه دوازده ژنوتیپ بومی زرشک (Berberis spp.)

احمد بالندری؛ مجید عزیزی؛ مهسا خدابنده

دوره 37، شماره 2 ، مرداد 1402، ، صفحه 293-306

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.61176.0

چکیده
  انواع زرشک، ریزمیوه­هایی با رنگ­ها و طعم­های جذاب هستند که تنوع بی­نظیری در ایران دارند. در این پژوهش خصوصیات بیوشیمیایی میوه دوازده ژنوتیپ بومی زرشک مورد مطالعه قرار گرفت. این خصوصیات شامل درصد مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، نسبت TSS/TA، pH، میزان فنل کل، فلاونوئید کل، آنتوسیانین کل، محتوای پروتئین، فیبر خام، ...  بیشتر

بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و گل های زینتی
اثر خاموشی ژن چالکون ایزومراز بر مسیر تولید رنگ در گیاه اطلسی با استفاده از فناوری RNAi

فاطمه کیخا آخر؛ عبدالرضا باقری؛ نسرین مشتاقی؛ مسعود فخرفشانی

دوره 37، شماره 2 ، مرداد 1402، ، صفحه 409-421

https://doi.org/10.22067/jhs.2022.76190.1162

چکیده
  رنگ گل یکی از مهمترین خصوصیات گیاهان زینتی است که نقش ویژه ای را در فروش این نوع گیاهان ایفا می­کند. در سال­های اخیر با استفاده از فناوری­های نوین از قبیل مهندسی ژنتیک ارقام جدیدی وارد بازار شده است که یکی از موثرترین روش‌های آن، کاهش مقدار رنگدانه‌های داخلی گل بوسیله ممانعت از فعالیت آنزیم‌های ضروری مورد نیاز برای بیوسنتز ...  بیشتر

میوه کاری
مقایسه برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میزان پلی فنول‌ها در میوه شش رقم انار

علیرضا بنیان پور؛ بابک جمالی

دوره 36، شماره 3 ، آذر 1401، ، صفحه 709-719

https://doi.org/10.22067/jhs.2022.74271.1116

چکیده
  این پژوهش به منظور بررسی ویژگی­های شیمیایی میوه انار در شرایط آب و هوایی استان فارس روی درختان شش ساله شش رقم انار شامل ارقام ’ملس یوسف­خانی‘، ’بجستانی‘، ’خزر بردسکن‘، ’ملس دانه سیاه‘، ’رباب نی­ریز‘ و ’زرد انار ارسنجان‘ انجام گردید. درختان در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار کشت ...  بیشتر

سبزیکاری
ارزیابی برخی پارامترهای بیوشیمایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) در واکنش به ورمیکمپوست و سولفات مس

محمد حسین امینی فرد؛ محبوبه عسگریان؛ مهدی جهانی؛ مهدی خیاط

دوره 36، شماره 2 ، شهریور 1401، ، صفحه 389-400

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.69217.1029

چکیده
  ورمی کمپوست یکی از روش­های مناسب تبدیل مواد زاید آلی به کودهای آلی می باشد و استفاده از آن باعث بهبود شرایط فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک می‌شود.  همچنین مس یک عنصر ریزمغذی گیاه است، به گونه‌ای که کمبود آن، متابولیسم گیاه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به منظور بررسی تأثیر ورمی‌کمپوست و سولفات مس بر صفات بیوشیمیایی گیاه دارویی ریحان، ...  بیشتر

فیزیولوژی پس از برداشت
نقش ملاتونین بر خصوصیات پس از برداشت میوه گیلاس رقم ’سیاه مشهد‘ طی دوره انبارمانی

بهاره قربانی؛ رقیه نجف زاده

دوره 36، شماره 1 ، خرداد 1401، ، صفحه 71-85

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.67437.1001

چکیده
  میوه گیلاس دارای ارزش غذایی بالایی بوده و به دلیل طعم و مزه مطلوب، و ظاهر جذاب از اهمیت بالایی برخوردار است. این میوه به دلیل حساس بودن به صدمات حمل و نقل، کاهش رطوبت و فساد پذیر بودن عمر انبارمانی بسیار کوتاهی دارد. میوه گیلاس پس از برداشت، به­سرعت دچار زوال شده و در برخی موارد به­دلیل مدت زمان انتقال و بازاریابی، با کیفیت مناسب ...  بیشتر

تأثیر پوترسین و میکوریز بر رشد، فتوسنتز و عمر گلجای ژربرا (Gerbera jamesonii) رقم ’‘Dune در شرایط هیدروپونیک

سهیلا رکبار؛ زهره جبارزاده؛ محسن برین

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 117-133

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.61915.0

چکیده
  به منظور بررسی تاثیر محلول‌پاشی برگی پوترسین به‌ همراه قارچ میکوریز بر برخی شاخص‌های رشدی و عمر پس از برداشت ژربرا رقم ‘Dune’ آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار که هر تکرار شامل سه گلدان و هر گلدان حاوی یک گیاه بود، در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه انجام شد. فاکتورهای مورد پژوهش، چهار ...  بیشتر

بررسی اثر زئین ذرت و گلوتن گندم، بر شاخص‌های کیفی و انبارمانی انگور رسمی مشکین

علی اکبر شکوهیان؛ فرزاد لطافتی؛ بهرام فتحی آچاچلوئی؛ علی اصغری؛ رباب الفتی

دوره 34، شماره 4 ، اسفند 1399، ، صفحه 693-703

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v34i4.87246

چکیده
  این پژوهش، به‌ منظور بررسی اثرات پوشش‌های حاوی گلوتن و زئین (صفر، 2، 4 و 6 درصد)، بر کیفیت پس از برداشت میوه‌ی انگور رقم رسمی مشکین(Vitis vinifera cv.Rasmi Meshki) به­صورت فاکتوریل بر پایه‌ی طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. بدین منظور شاخص‌های اسیدیته، مواد جامد محلول، اسید کل، نشاسته، آنتوسیانین، مزه، حفظ ظاهر میوه، نسبت مواد جامد محلول به اسید کل، ...  بیشتر

اثر تیمارهای پس از برداشت فنیل‌آلانین و سولفید هیدروژن بر حفظ کیفیت و افزایش عمر انبارمانی میوه بادنجان (Solanum melongena L.)

رضا نجفی؛ طاهر برزگر؛ فرهنگ رضوی؛ زهرا قهرمانی

دوره 34، شماره 4 ، اسفند 1399، ، صفحه 705-717

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v34i4.87237

چکیده
  به­منظور بررسی اثر تیمارهای فنیل­آلانین و سولفید هیدروژن بر عمر انبارمانی و کیفیت میوه بادنجان آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تیمارهای فنیل­آلانین در سه غلظت (5/2، 5 و 5/7 میلی­مولار)، سولفید هیدروژن در سه غلظت (1، 2 و 3 میلی­مولار) و شاهد (تیمار آب مقطر) و  فاکتور ...  بیشتر

ارزیابی ترکیبات فیتوشیمیایی میوه برخی از ارقام و ژنوتیپ های آلو و گوجه

زهرا فلاتی؛ محمدرضا فتاحی مقدم نوقابی؛ علی عبادی

دوره 31، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 789-802

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v31i4.61581

چکیده
  آلوها (Prunus spp.) به عنوان یکی از رایج‌ترین میوه‌های هسته‌دار، دارای کالری پایین و ارزش غذایی نسبتاً بالایی هستند. تنوع زیاد در آلوها سبب ایجاد تفاوت در ترکیبات شیمیایی میوه نیز شده است. این آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ...  بیشتر

تاثیر حلال‌های مختلف بر میزان ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی میوه عناب (Ziziphus jujube Miller)

غلامحسین داوری نژاد؛ سیده فائزه تقی زاده؛ جواد اصیلی

دوره 31، شماره 1 ، خرداد 1396، ، صفحه 158-166

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.47986

چکیده
  این تحقیق به منظور بررسی اثر تیمار حلال‌های متانول، اتانول، استون (50، 90 و 100 درصد) و آب مقطر بر روی میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی (فنل کل، تانن ها، فلاونوئیدها، آنتوسیانین ها) میوه عناب (Ziziphus jujube Miller)، انجام شد. فعالیت آنتی اکسیدانی هر یک از عصاره‌ها نیز به روش‌های DPPH وFRAP مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استون 50 درصد در استخراج ...  بیشتر

منابع ژرم پلاسم و خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه ذغال اخته (Cornus mas L.) در ایران

حمید حسن پور

دوره 30، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 624-633

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.35695

چکیده
  این مطالعه به منظور بررسی توزیع، پراکندگی و خصوصیات میوه ذغال اخته (Cornus mas L.) در کشور ایران انجام گردید. پراکندگی ذغال-اخته روی نقشه کشور بر طبق بازدیدی که از استان های مورد نظر صورت گرفت، ترسیم و بررسی شد. جهت بررسی خصوصیات میوه از 5 منطقه مختلف کشور نمونه برداری انجام شد و پارامترهای مختلف اندازه گیری گردیدند. پراکندگی ذغال اخته در ...  بیشتر

مقایسه سیستم‌های کشت ارگانیک، تلفیقی و مرسوم بر کیفیت میوه انار رقم رباب شیراز

میثم احمدی؛ محمود قاسم نژاد؛ حسین میغانی؛ مسعود کاووسی

دوره 30، شماره 3 ، آذر 1395، ، صفحه 447-456

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v30i3.44466

چکیده
  در این پژوهش اثر سیستم‌های مدیریت ارگانیک، تلفیقی و متداول بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه انار رقم رباب شیراز در زمان برداشت بررسی شد. خصوصیات فیزیکی میوه و آریل، ویژگی‌های کیفی میوه مانند مواد جامد محلول (TSS)، اسید قابل تیتر (TA)، شاخص طعم (TSS/TA) و pH آب انار، ترکیبات بیوشیمیایی مانند میزان آنتوسیانین کل، فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت ...  بیشتر

نقش براسینواسترویید روی بهبود ویژگی ‏های کیفی میوه توت فرنگی رقم پاروس

سهیلا محمدرضاخانی؛ زهرا پاک کیش؛ سمیه رفیعی

دوره 30، شماره 2 ، خرداد 1395، ، صفحه 316-326

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v30i2.42767

چکیده
  توت‏فرنگی از جمله میوه‏های ریز است که ارزش تغذیه‏ای و تازه‏خوری بالایی دارد. کاربرد هورمون‏های گیاهی نظیر براسینواسترویید نقش مهمی در بهبود ویژگی‏های کیفی محصولات باغبانی دارند. در این تحقیق تاثیر غلظت‏های مختلف براسینواسترویید و زمان محلول‏پاشی روی برخی از صفات کیفی توت‏فرنگی رقم پاروس بررسی گردیده است. بدین ترتیب، محلول‏پاشی ...  بیشتر

اثرات کود‌های آلی و شیمیایی بر برخی ویژگی‌های کمی و میزان آنتوسیانین چای ترش (.Hibiscus sabdariffa L) در شرایط زابل

رحمن ابراهیم زاده آبدشتی؛ محمد گلوی؛ محمود رمرودی

دوره 30، شماره 2 ، خرداد 1395، ، صفحه 169-177

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v30i2.29246

چکیده
  به منظور بررسی اثرات کود‌‌های آلی و شیمیایی بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی چای ترش آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 10 تیمار و 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. تیمار‌ها شامل: (T1) عدم مصرف کود (شاهد)، (T2) 300 کیلوگرم کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم در هکتار به نسبت 2:1:1، (T3) 20 تن کود گاوی در هکتار، (T4) 10 تن ...  بیشتر

اثر اسید سالیسیلیک و اسید جیبرلیک بر زمان رسیدن، میزان آنتوسیانین و تولید اتیلن در میوه گیلاس رقم سیاه مشهد

اعظم صدیقی؛ منصور غلامی؛ حسن ساریخانی؛ احمد ارشادی

دوره 26، شماره 2 ، شهریور 1391

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.14664

چکیده
  استفاده از مواد شیمیایی بازدارنده ساخت و یا عمل اتیلن جایگاه ویژه‌ای در تکنولوژی پس از برداشت میوه‌ها و سبزی‌ها دارند. گیلاس میوه‌ای نافرازگرا می‌باشد، ولی در طی دوره انبارداری پس از برداشت، اتیلن تولید می‌کند به طوری که کاهش در میزان تولید اتیلن به افزایش عمر پس از برداشت آن انجامیده است. درختان گیلاس رقم مشهد همزمان با تغییر ...  بیشتر