مقالات پژوهشی
هدی ساجدی مهر؛ محیا ساجدی مهر؛ مجید عزیزی
چکیده
چکیدهگیاهان دارویی با سطح بالایی از فعالیتهای آنتیاکسیدانی، به دلیل تأثیر بر طیف وسیعی از بیماریها از قبیل: دیابت، بیماریهای التهابی، پارکینسون، آلزایمر، بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون و دیگر بیماریهای ناشی از استرس اکسیداتیو، از اهمیت بالایی برخوردار هستند.گیاه موسیر یکی از بزرگترین جنس از گروه تک لپهها است. در ...
بیشتر
چکیدهگیاهان دارویی با سطح بالایی از فعالیتهای آنتیاکسیدانی، به دلیل تأثیر بر طیف وسیعی از بیماریها از قبیل: دیابت، بیماریهای التهابی، پارکینسون، آلزایمر، بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون و دیگر بیماریهای ناشی از استرس اکسیداتیو، از اهمیت بالایی برخوردار هستند.گیاه موسیر یکی از بزرگترین جنس از گروه تک لپهها است. در پژوهش حاضر، تأثیر چهار دمای مختلف ( 5، 10، 15و 20 درجهی سانتیگراد) و چهار زمان متفاوت اسیدشویی با اسید سولفوریک ( 0، 5، 10، 15 دقیقه) بر جوانهزنی و خصوصیات میکرومورفولوژی بذور سه جمعیت (فریدونشهر، تیران و خوانسار) گیاه موسیر مورد بررسی قرار گرفت. از طرف دیگر، میکروسکوپ الکترونی اسکن (نگاره) (SEM) با درجات مختلفی از بزرگنمایی، برای تأثیر تیمار اسید سولفوریک، بر روی سطح بذور استفاده گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در پایان آزمایش، صفات درصد جوانهزنی، میانگین مدت زمان جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و طول ساقچه اندازهگیری شد. همچنین صفاتی نظیر قطر، طول، حجم و وزن بذور نیز مورد بررسی آماری قرار گرفتند. نتایج میکروسکوپ الکترونی نشان داد، در هر سه جمعیت بذور گیاه موسیر ایرانی، پوستهی بذر، پس از استفاده از تیمار اسیدشویی به وسیلهی اسید سولفوریک با زمان 15 دقیقه، دچار تغییرات محسوس و معنیداری نسبت به بذور شاهد شده و برجستگیهای سطح بذر، توسط اسید سولفوریک از بین رفته و سطح بذر حالت فرورفتگی و برآمدگیهای طبیعی خود را نسبت به شاهد ندارد. همچنین تأثیر دما، مدت زمان اسیدشویی و جمعیت بذور، برصفات درصد جوانهزنی، سرعتجوانهزنی، میانگین مدت زمان جوانه زنی، طول ریشهچه و طول ساقهچه، در سطح احتمال یک درصد، معنیدار بود. جمعیت فریدونشهر، بیشترین درصدجوانهزنی (16/69 درصد)، سرعت جوانهزنی 7/3 (تعداد بذر در روز) و میانگین مدت زمان جوانهزنی 64/9 (تعداد بذر در روز ) را در دمای 5 درجهی سانتیگراد و زمان 15 دقیقه اسیدشویی داشت. بیشترین طول ساقهچه و طول ریشهچه (7/19 و 81/8 (میلیمتر) به ترتیب در جمعیت تیران با دمای 20 درجهی سانتیگراد و زمان 15 دقیقه اسیدشویی و جمعیت خوانسار با دمای 20 درجهی سانتیگراد و زمان 5 دقیقه اسیدشویی داشت. نتایج نشان میدهد، با توجه به خواب بذور و نیاز سرمایی در آنها، بهترین دما، برای جوانهزنی بذور گیاه موسیر، دمای 5 درجهی سانتیگراد با زمان 15 دقیقه اسیدشویی توسط اسید سولفوریک است. تنوع در جمعیتهای گیاه موسیر، تأثیر به سزایی در نحوهی عملکرد در بهبود جوانهزنی بذور، در این گیاه دارد. واژههای کلیدی: تنوع موسیر( مورفولوژی بذر )، چینه سرمایی، خراشدهی بذر، جوانهزنی، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)
مقالات پژوهشی
نسرین فرهادی؛ مژگان عبدشاهیان؛ سمانه متقی
چکیده
شوری یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد در بسیاری از گونههای گیاهی میباشد، بنابراین استفاده از ر اهکارهایی جهت افزایش مقاومت گیاهان به شوری حائز اهمیت میباشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید بر افزایش مقاومت به شوری گیاه موسیر (Allium hirtifolium Boiss.) در قالب طرح فاکتوریل بر پایه طرح بلوک-های تصادفی با سه تکرار ...
بیشتر
شوری یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد در بسیاری از گونههای گیاهی میباشد، بنابراین استفاده از ر اهکارهایی جهت افزایش مقاومت گیاهان به شوری حائز اهمیت میباشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید بر افزایش مقاومت به شوری گیاه موسیر (Allium hirtifolium Boiss.) در قالب طرح فاکتوریل بر پایه طرح بلوک-های تصادفی با سه تکرار در سال 1402-1403 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل تنش شوری در چهار سطح (0، 30، 60 و 90 میلیمولار کلرید سدیم) و محلولپاشی با سالیسیلیک اسید (0، 1 و 5/1 و 2 میلیمولار) میباشد. با افزایش سطح شوری، سطح برگ و رنگیزههای فتوسنتزی در گیاه موسیر بهطور معنیداری کاهش یافت بهطوریکه کمترین وزن تر و خشک پیاز در گیاهان تحت تنش شدید شوری (90 میلیمولار) ثبت گردید. تیمار شوری از زمان کشت پیازها اعمال شد و محلولپاشی سالیسیلیک اسید در چهار، شش و هشت هفته بعد از کاشت انجام شد. مقدار ترکیبات اسمولیتی، فنول کل، آلیسین و پیروات و همچنین فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی با افزایش شدت تنش افزایش معنیداری نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل محلولپاشی سالیسیلیک اسید در افزایش مقاومت به شوری گیاه موسیر مؤثر بود. محلولپاشی سالیسیلیک اسید از طریق افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی از نظر ترکیبات آنتیاکسیدانی (فنول کل، پیروات، آلیسین) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان (کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز)، تجمع پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدها را در موسیر به میزان قابل توجهی محدود کرد. بر اساس نتایج حاصل، مقاومت به شوری گیاه موسیر در واکنش به محلولپاشی سالیسیلیک اسید با افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه در ارتباط میباشد که منجر به بهبود رنگیزههای فتوسنتزی و در نتیجه عملکرد پیاز موسیر در شرایط شوری شد.
مقالات پژوهشی
سروش تفاخری؛ وحید اکبرپور؛ محمد کاظم سوری
چکیده
ریحان (Ocimum basilicum L.) از گیاهان سبزی-دارویی ارزشمند و متعلق به فصل گرم است که در شرایط نور پایین فصل سرد، با افت رشد و عملکرد مواجه میشود. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر طیفهای مختلف نور LED و محلولپاشی اسیدآسکوربیک بر برخی صفات مورفولوژیک و رنگیزههای فتوسنتزی ریحان، در سال 1403 بهصورت گلدانی و در قالب طرح اسپلیتپلات بر پایه بلوکهای ...
بیشتر
ریحان (Ocimum basilicum L.) از گیاهان سبزی-دارویی ارزشمند و متعلق به فصل گرم است که در شرایط نور پایین فصل سرد، با افت رشد و عملکرد مواجه میشود. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر طیفهای مختلف نور LED و محلولپاشی اسیدآسکوربیک بر برخی صفات مورفولوژیک و رنگیزههای فتوسنتزی ریحان، در سال 1403 بهصورت گلدانی و در قالب طرح اسپلیتپلات بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل چهار ترکیب طیفی نور (آبی-قرمز به نسبتهای 75:25، 50:50، 25:75 و نور کامل) و فاکتور فرعی، محلولپاشی اسیدآسکوربیک در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد) بود. نتایج نشان داد تیمار نور قرمز-آبی (75:25) موجب بهبود معنیدار صفاتی چون قطر ساقه (8٪)، تعداد شاخه جانبی (26٪)، تعداد برگ (15٪)، وزن تر برگ (39٪) و وزن خشک بوته (25٪) شد. محلولپاشی اسیدآسکوربیک نیز اثر افزایشی قابل توجهی در این صفات داشت، بهطوریکه قطر ساقه، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ، وزن تر برگ، و وزن خشک بوته بهترتیب 23٪، 21٪، 20٪، 44٪ و 31٪ افزایش یافتند. همچنین بیشترین حجم و وزن خشک ریشه در تیمار تلفیقی نور آبی-قرمز (75:25) و اسیدآسکوربیک مشاهده شد. بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی در تیمار نور قرمز-آبی (50:50) بدون محلولپاشی و بیشترین فلاونوئید نیز در تیمار قرمز-آبی (75:25) حاصل شد. نتایج نشان میدهد ترکیب طیفهای نوری منتخب همراه با کاربرد اسیدآسکوربیک، راهکاری مؤثر برای بهبود عملکرد و کیفیت ریحان در شرایط نور محدود میباشد. همچنین بیشترین حجم و وزن خشک ریشه در تیمار تلفیقی نور آبی-قرمز (75:25) و اسیدآسکوربیک مشاهده شد. بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی در تیمار نور قرمز-آبی (50:50) بدون محلولپاشی و بیشترین فلاونوئید نیز در تیمار قرمز-آبی (75:25) حاصل شد. نتایج نشان میدهد ترکیب طیفهای نوری منتخب همراه با کاربرد اسیدآسکوربیک، راهکاری مؤثر برای بهبود عملکرد و کیفیت ریحان در شرایط نور محدود میباشد.
مقالات پژوهشی
الناز سلیمانیفرد؛ کامبیز مشایخی؛ سیدجواد موسویزاده؛ مهدی زارعی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر فرآیند رسیدن بر خصوصیات کمی و کیفی میوه دو توده ملون کمتر شناخته شده (’چاقرچه‘ و ’زامچه‘)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار طی دو سال انجام شد. نتایج نشان داد که، بین زمانهای مختلف برداشت در تمام صفات اندازهگیری شده در هر دو توده تفاوت معنیداری وجود دارد. در هر دو توده، وزن ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر فرآیند رسیدن بر خصوصیات کمی و کیفی میوه دو توده ملون کمتر شناخته شده (’چاقرچه‘ و ’زامچه‘)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار طی دو سال انجام شد. نتایج نشان داد که، بین زمانهای مختلف برداشت در تمام صفات اندازهگیری شده در هر دو توده تفاوت معنیداری وجود دارد. در هر دو توده، وزن تر، طول و قطر میوه، ضخامت گوشت و درصد گوشت میوه طی دوره رشد و نمو میوه بهطور معنیداری افزایش یافتند، در حالیکه سفتی بافت میوه، ضخامت پوست، درصد پوست و درصد بذر روند کاهشی معنیداری از خود نشان دادند. همچنین، میزان مواد جامد محلول، درجه اسیدی و شاخص طعم طی دوره رسیدگی میوه در هر دو توده بهطور معنیداری افزایش یافتند، در حالیکه مقدار اسیدیته قابل تیتراسیون در همین دوره روند کاهشی معنیداری داشت. با پیشرفت رسیدن میوه، سطوح اسیدآسکوربیک، فنول کل و فعالیت آنتیاکسیدانی روند افزایشی از خود نشان دادند، بهطوریکه طی 30 روز پس از تشکیل میوه به حداکثر میزان خود رسیدند، اما پس از آن تا پایان دوره برداشت بهطور معنیداری کاهش یافتند. همچنین، بین دو توده ملون مورد بررسی در تمامی صفات اندازهگیری شده تفاوت معنیداری وجود داشت، بهطوریکه بیشترین وزن تر، طول و قطر میوه، سفتی بافت میوه، ضخامت پوست، ضخامت گوشت، درصد پوست، درصد بذر، اسیدیته قابل تیتراسیون، اسیدآسکوربیک، فنول کل و فعالیت آنتیاکسیدانی در ’چاقرچه‘ ثبت گردید. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که، فعالیت آنتیاکسیدانی همبستگی مثبت و بسیار معنیداری با فنول کل (r = 0.936) و اسیدآسکوربیک (r = 0.869) دارد. با توجه به دادهها، درجه رسیدگی و نوع توده، پارامترهای اصلی و مهم کنترلکننده خصوصیات کمی و کیفی میوه ملون میباشند. همچنین این نتایج، بینش علمی در مورد زمان برداشت برای به حداکثر رساندن ارزش غذایی و بازارپسندی دو توده ملون ارائه میدهد.
مقالات پژوهشی
فهیمه قائمی زاده؛ فرشاد دشتی
چکیده
استفاده از حجم مناسب سلول سینی نشا و کیفیت نور میتواند منجر به بهبود کیفت نشا پیاز شود. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل شامل دو سطح حجم سلول (28 و 18 سیسی) و 3 سطح ترکیب نوری (75 درصد قرمز: 25 درصد آبی، 50 درصد قرمز: 50 درصد آبی، 75 درصد آبی: 25 درصد قرمز) و در سه تکرار روی پیاز رقم قرمز آذر شهر اجرا شد. پس خروج اولین برگ حقیقی (طول برگلپهای ...
بیشتر
استفاده از حجم مناسب سلول سینی نشا و کیفیت نور میتواند منجر به بهبود کیفت نشا پیاز شود. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل شامل دو سطح حجم سلول (28 و 18 سیسی) و 3 سطح ترکیب نوری (75 درصد قرمز: 25 درصد آبی، 50 درصد قرمز: 50 درصد آبی، 75 درصد آبی: 25 درصد قرمز) و در سه تکرار روی پیاز رقم قرمز آذر شهر اجرا شد. پس خروج اولین برگ حقیقی (طول برگلپهای حدود 5 سانتیمتر) گیاهان به اتاقک رشد مجهز به لامپهای الایدی منتقل و برای 45 روز تحت تیمار نوری قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدسـت آمده در سلول 18 سیسی در مقایسه با 28 سیسی و در تمامی سطوح نوری، طول نشا، طول پهنک بلندترین برگ و طول ساقه مجازی افزایش و طول ریشه، وزن تر و وزن خشک کاهش یافت. اما در سلول 18 سیسی استفاده از تیمار نوری 75 درصد قرمز:25 درصد آبی بالاترین کیفیت نشا با طول 5/25 سانتیمتر، قطر ساقه مجازی 13/2 میلیمتر، طول ساقه مجازی 4/3 میلیمتر و وزن خشک 34 میلیگرم را منجر شد. اگرچه در تمام سطوح نوری کاهش حجم سلول منجر به کاهش رنگیزههای فوتوسنتزی، FV/FM، کاهش دی اکسیدکربن زیر روزنه، نرخ فوتوسنتز، کربوهیدرات محلول و میزان فنول شد. اما بالاترین میزان این پارامترها در سلول کوچک، در تیمار نوری 75 درصد قرمز:25 درصد آبی مشاهده شد. در مجموع به نظر میرسد در سلول کوچکتر با تراکم کاشت بالا استفاده از ترکیب نوری 75درصد قرمز:25 درصد آبی میتواند منجر به بهبود رشد و افزایش کیفیت نشا گردد.
مقالات پژوهشی
عبدالستار دارابی؛ زهرا عباسی
چکیده
هدف اصلی از اجرای برنامههای اصلاحی تغییر و بهبود ژنتیکی صفات مورد نظر در گونه منتخب گیاهی و تولید ارقام با پتانسیل تولید بیشتر است. برای ایجاد ارقام آزاد گردهافشان، روش پلیکراس گزینهای مناسب، کم هزینه و آسان است که منجر به تولید فامیلهای نیمهخواهری میشود. فامیلهای نیمهخواهری به نتاجی گفته میشود که والد مادری مشخص ...
بیشتر
هدف اصلی از اجرای برنامههای اصلاحی تغییر و بهبود ژنتیکی صفات مورد نظر در گونه منتخب گیاهی و تولید ارقام با پتانسیل تولید بیشتر است. برای ایجاد ارقام آزاد گردهافشان، روش پلیکراس گزینهای مناسب، کم هزینه و آسان است که منجر به تولید فامیلهای نیمهخواهری میشود. فامیلهای نیمهخواهری به نتاجی گفته میشود که والد مادری مشخص داشته اما والد پدری شامل ابری از گرده از تمام ژنوتیپهای وارد شده در خزانه پلیکراس است. برای تولید فامیلهای نیمهخواهری، بذور نه رقم انتخابی پیاز روز کوتاه (هشت هیبرید سحر، پالیز، صبا، ساوانا سوئیت،گلدنآی، داستر و ایمپراتریز و رقم آزادگرده افشان تگزاس ارلیگرانو) در اوایل آذرماه سال 1399 در گلخانه مرکز تحقیقات اصفهان کشت و در سال 1400 پس از اجرای طرح ژنتیکی پلیکراس در خزانه در قالب نقشه مربع لاتین، فامیلهای نیمهخواهری تهیه شدند. در سال زراعی 1402-1401 خصوصیات کمی و کیفی نتاج به همراه والدین در قالب طرخ بلوکهای کامل تصادفی شامل 18 تیمار با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان مقایسه شدند. رقم پالیز حداکثر عملکرد (31/79 تن در هکتار) را تولید نمود ولی افزایش عملکرد این رقم نسبت به ارقام سحر، صبا، ساواناسویت و گلدنآی و فامیلهای نیمهخواهری صبا و تگزاسارلیگرانو معنیدار نشد. رقم تگزاسارلیگرانو بیشترین درصد ماده خشک سوخ (87/8) را به خود اختصاص داد. کاهش این صفت در ارقام صبا و پریماورا و ژنوتیپ نیمهخواهری ساوانا سویت در مقایسه با این رقم قابل توجه نبود. از نظر انبارمانی، کمترین درصد ضایعات (74/9) به رقم سحر مربوط بود. اختلاف این صفت در ارقام پالیز، صبا، پریماورا و تگزاسگرانوارلی و فامیلهای نیمهخواهری پالیز، ساواناسویت، داستر، پریماورا و تگزاسارلیگرانو در مقایسه با رقم مزبور قابل ملاحظه نشد. بر اساس این نتایج و مقایسه تاریخ رسیدگی، عملکرد و ضایعات انباری سوخ در نتایج نیمه خواهری با والد مادری و میانگین والدین و با تاکید بر دو معیار عملکرد و خاصیت انبارمانی، نتاج نیمه خواهری تگزاسارلیگرانو، صبا و داستر انتخاب شدند.
مقالات پژوهشی
رضا آزادی گنبد؛ نسرین فرهادی
چکیده
استفاده از الیسیتورها در سیستمهای کشت کنترلشده، راهکاری نوین برای بهبود کیفیت گیاهان دارویی است. در این راستا، پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید (در سه سطح ۰، 0/5 و ۱ میلیمولار) و متیل جاسمونات (در سه سطح ۰، 0/25 و 0/5 میلیمولار) بر خصوصیات رشدی و فیتوشیمیایی گیاه مریم گلی (Salvia officinalis L.) در بستر هیدروپونیک در ...
بیشتر
استفاده از الیسیتورها در سیستمهای کشت کنترلشده، راهکاری نوین برای بهبود کیفیت گیاهان دارویی است. در این راستا، پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید (در سه سطح ۰، 0/5 و ۱ میلیمولار) و متیل جاسمونات (در سه سطح ۰، 0/25 و 0/5 میلیمولار) بر خصوصیات رشدی و فیتوشیمیایی گیاه مریم گلی (Salvia officinalis L.) در بستر هیدروپونیک در گلخانه تحقیقاتی پژوهشکده گلخانه و محیطهای کنترل شده در سال 1404-1403 انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد ترکیبی الیسیتورها دارای اثر همافزایی قابل توجهی بود، بهطوری که تیمار 0/5 میلیمولار سالیسیلیک اسید به همراه 0/25 میلیمولار متیل جاسمونات، بیشترین زیستتوده (وزن تر و خشک) را تولید کرد. همچنین، ترکیبات مختلف این دو الیسیتور منجر به افزایش معنیدار رنگیزههای فتوسنتزی، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی (پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز)، محتوای ترکیبات فنولی کل و درصد اسانس گردید. به طور کلی، این پژوهش نشان داد که تیمار ترکیبی و بهینه الیسیتورها میتواند به عنوان یک راهکار مؤثر برای افزایش همزمان عملکرد کمی (بیوماس) و کیفی (متابولیتهای ثانویه) در تولید صنعتی گیاه مریم گلی در سیستمهای کشت بدون خاک به کار رود.
علی رغم اینکه تعداد کلمات مجاز چکیده حداقل 250 کلمه است، چکیده بر اساس نظر داور محترم اصلاح شده است.
کامنت داور: برای بهبود چکیده، ابتدا آن را با یک جمله مقدماتی برای بیان اهمیت موضوع آغاز کنید. سپس، به جای ذکر جزئیات عددی متعدد، نتایج اصلی را با تمرکز بر پیام کلیدی پژوهش مانند اثر همافزایی الیسیتورها، خلاصه نمایید. در نهایت، متن را با یک جمله نتیجهگیری قوی که به کاربرد و اهمیت گستردهتر یافتهها اشاره دارد، به پایان برسانید. توصیه من استفاده از متن زیر است.
مقالات پژوهشی
محسن محمدی؛ داود هاشم آبادی؛ بهزاد کاویانی
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی تأثیر سولفات آلومینیوم، اسانس گیاه چوچاق (Eryngium spp.)، کلرید کبالت و ۸-هیدروکسی کویینولین سولفات بر عمر پس از برداشت گل شاخهبریده مریم (Polianthes tuberosa) انجام شد. گلهای شاخهبریده مریم بهدلیل اهمیت زینتی و اقتصادی بالا، با چالشهایی مانند کاهش عمر گلجای و افت کیفیت پس از برداشت مواجه هستند. این مشکل عمدتاً ناشی ...
بیشتر
این مطالعه با هدف بررسی تأثیر سولفات آلومینیوم، اسانس گیاه چوچاق (Eryngium spp.)، کلرید کبالت و ۸-هیدروکسی کویینولین سولفات بر عمر پس از برداشت گل شاخهبریده مریم (Polianthes tuberosa) انجام شد. گلهای شاخهبریده مریم بهدلیل اهمیت زینتی و اقتصادی بالا، با چالشهایی مانند کاهش عمر گلجای و افت کیفیت پس از برداشت مواجه هستند. این مشکل عمدتاً ناشی از عوامل مختلفی مانند کمآبی، انسداد آوندها بهدلیل رشد باکتریها، تجمع اتیلن و تنشهای اکسیداتیو است. پژوهش حاضر شامل ۱۳ تیمار از سطوح مختلف ترکیبات ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی (سولفات آلومینیوم در سه سطح ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیگرم در لیتر؛ اسانس چوچاق در سه سطح ۱۰، ۲۰ و ۴۰ درصد؛ کلرید کبالت در سه سطح ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم در لیتر؛ ۸-هیدروکسی کویینولین سولفات در سه سطح ۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم در لیتر؛ و یک تیمار شاهد)، در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی با سه تکرار بود. عمر گلجای، جذب آب، کاهش وزن تر، محتوای کلروفیل، میزان مالوندیآلدئید بهعنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدها، تعداد کلونیهای باکتری و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار با سولفات آلومینیوم در غلظتهای ۱۰۰ و ۵۰ میلیگرم در لیتر بهطور معنیداری عمر گلجای را افزایش داده و از کاهش وزن تر جلوگیری کرد. سولفات آلومینیوم با بهبود جذب آب و حفظ محتوای کلروفیل، به افزایش ماندگاری گلها کمک کرد. اسانس چوچاق بهویژه در غلظتهای ۲۰ و ۴۰ میلیگرم در لیتر نیز بهدلیل خواص ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی، تأثیر مثبتی بر حفظ کیفیت گلها داشت. این یافتهها نشان میدهد که استفاده از این ترکیبات میتواند بهعنوان یک روش مؤثر برای بهبود عمر پس از برداشت و کیفیت گلهای شاخهبریده مریم مورد استفاده قرار گیرد. این تحقیق راهکارهای جدیدی را برای صنعت گلهای زینتی ارائه میکند تا با استفاده از ترکیبات شیمیایی و طبیعی، کیفیت محصولات خود را ارتقا دهند.
کوتاه پژوهشی
سید حسن موسوی؛ نسرین فرهادی
چکیده
در پژوهش حاضر صفات بیوشیمیایی و ظرفیت آنتیاکسیدانی ده ژنوتیپ کاهو (باتاویا، میگنونت، پرایز هد، بول رد، تانگو، فرانسوی قرمز، آیسگرین، لاینهای 4، 7 و 20 رومن) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه و آزمایشگاه تحقیقاتی پژوهشکده گلخانه و محیطهای کنترل شده مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا نشاهای ژنوتیپهای مورد مطالعه ...
بیشتر
در پژوهش حاضر صفات بیوشیمیایی و ظرفیت آنتیاکسیدانی ده ژنوتیپ کاهو (باتاویا، میگنونت، پرایز هد، بول رد، تانگو، فرانسوی قرمز، آیسگرین، لاینهای 4، 7 و 20 رومن) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه و آزمایشگاه تحقیقاتی پژوهشکده گلخانه و محیطهای کنترل شده مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا نشاهای ژنوتیپهای مورد مطالعه تهیه و سپس در مزرعه کشت شدند. در پایان فصل رشد، در برگهای هر یک از ارقام و لاینهای کاهو، میزان اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، مواد جامد محلول، رنگیزهها، فنول کل، آنتوسیانین و فعالیت آنتیاکسیدانی اندازهگیری شد. نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که صفات کیفی مورد مطالعه بهطور معنیدار تحت تأثیر نوع رقم کاهو قرار گرفتند. بیشترین اسیدیته قابل تیتراسیون (52/1 درصد)، pH (38/5) و مواد جامد محلول (83/6 بریکس) بهترتیب در ارقام بول رد، آیس گرین و لاین 20 رومن ثبت شد. بیشترین میزان کلروفیل a (36/13 میلیگرم در گرم وزن تر) و b (57/7 میلیگرم در گرم وزن تر) بهترتیب در رقم میگنونت و رقم فرانسوی قرمز ثبت گردید. لاین 20 رومن بیشترین و لاین 7 رومن کمترین مقدار کاروتنوئیدها را نشان دادند. تفاوت قابل توجهی بین ژنوتیپهای کاهو از نظر مقدار فنول کل مشاهده گردید. بیشترین مقدار فنول کل در رقم بول رد (17/616 میلیگرم در گرم وزن تر) و به دنبال آن رقم فرانسوی قرمز (95/553 میلیگرم در گرم وزن تر) ثبت گردید. ارقام بول رد و میگنونت بهترتیب با 768/3 و 823/1 میلیمول در گرم وزن تر بیشترین میزان آنتوسیانین را دارا بودند. از نظر ظرفیت آنتیاکسیدانی، رقم بول رد (75/97 درصد)، لاین 20 رومن (41/93 درصد) و رقم میگنونت (74/92 درصد) دارای بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی بودند. بر اساس نتایج بهدست آمده ارقام بول رد، میگنونت، فرانسوی قرمز و لاین 20 رومن با داشتن خصوصیات مطلوب کیفی برای کشت و تولید کاهو قابل توصیه میباشند.
مقالات پژوهشی
زهرا مهدوی؛ بهروز اسماعبل پور؛ رسول اذرمی
چکیده
ارزیابی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه استویا Stevia rebaudiana Bertoni تیمار شده با نانو ذرات پرولین و کود ضایعات ماهی در پاسخ به تنش شوری
چکیده
شوری به عنوان یکی از مهمترین مشکلات جهان به شمار میآید. خاک شور باعث کاهش رشد و عملکرد در گیاهان میشود. کاربرد نانو ذرات و کودهای آلی از جمله روشهای نوین برای کاهش اثرات تنش شوری ...
بیشتر
ارزیابی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه استویا Stevia rebaudiana Bertoni تیمار شده با نانو ذرات پرولین و کود ضایعات ماهی در پاسخ به تنش شوری
چکیده
شوری به عنوان یکی از مهمترین مشکلات جهان به شمار میآید. خاک شور باعث کاهش رشد و عملکرد در گیاهان میشود. کاربرد نانو ذرات و کودهای آلی از جمله روشهای نوین برای کاهش اثرات تنش شوری هستند. بدین جهت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مختلف در این آزمایش محلولپاشی تعدیلکنندههای شوری در پنج سطح (شاهد، 10و20 میلی-گرم در لیتر پرولین بدون کود مایع ضایعات ماهی، 10و 20 میلیگرم در لیتر پرولین به همراه کود مایع ضایعات ماهی 15 درصد) بود. تنش شوری به صورت نمک کلریدسدیم در غلظتهای مختلف (0، 30، 60، 90 میلی مولار) اعمال گردید. نتایج نشان داد که شوری پارامترهای رشد و محتوای نسبی آب را کاهش داده و رنگیزه a*و b* را تحت تأثیر قرار داده و فعالیت فنل کل، پراکسید هیدروژن (H2O2)، مالوندیالدئید (MDA)، پرولین و کربوهیدراتهای کل را در مقایسه با نمونههای شاهد افزایش میدهد. تنش شوری90 میلیمولار باعث افزایش 68/71 درصدی کربوهیدرات کل، 33/73 درصدی پراکسید هیدروژن،44/67 درصدی مالوندیالدئید و 39/44 درصدی محتوای پرولین نسبت به شاهد شد. کاربرد همزمان ۲۰ میلیگرم در لیتر نانوذرات پرولین با کود ضایعات ماهی منجر به کاهش 7/31 درصدی نشت الکترولیت غشاء،66/56 درصدی سدیم ریشه و افزایش 23/78 درصدی پرولین، 98/72 درصدی کربوهیدرات کل، 42/71 درصدی پتاسیم ریشه و 45/62 درصدی کلسیم ریشه تحت تنش شوری ۹۰ میلیمولار در مقایسه با تیمار شاهد شد. به طورکلی، کاربرد نانو ذره پرولین همراه کود مایع ضایعات ماهی، میتواند به عنوان یک راهکار جدید برای کاهش اثرات تنش شوری در گیاه استویا و سایر محصولات زراعی و باغی استفاده شود.
مقالات پژوهشی
محمد احمدپور؛ آزاده موسوی بزاز؛ علی تهرانی فر
چکیده
با توجه به بحران روزافزون کمآبی در مناطق خشک و نیمهخشک ایران و نیاز به کاهش مصرف آب در فضای سبز شهری، استفاده از گیاهان پوششی مقاوم به خشکی بهعنوان جایگزینی برای چمن اهمیتی ویژه یافته است. این پژوهش با هدف بررسی تحمل به تنش خشکی در سه گونه گیاهی شامل فستوکا بلند(Festuca arundinacea) ، فیلا (Phyla nodiflora) و سدوم گرزی (Sedum acre) بهصورت گلدانی و ...
بیشتر
با توجه به بحران روزافزون کمآبی در مناطق خشک و نیمهخشک ایران و نیاز به کاهش مصرف آب در فضای سبز شهری، استفاده از گیاهان پوششی مقاوم به خشکی بهعنوان جایگزینی برای چمن اهمیتی ویژه یافته است. این پژوهش با هدف بررسی تحمل به تنش خشکی در سه گونه گیاهی شامل فستوکا بلند(Festuca arundinacea) ، فیلا (Phyla nodiflora) و سدوم گرزی (Sedum acre) بهصورت گلدانی و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار سطح رطوبتی ۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ درصد ظرفیت زراعی و سه تکرار انجام گرفت. پس از استقرار کامل گیاهان، دوره اعمال تنش خشکی و بررسی صفات بهمدت ۷۵ روز ادامه یافت. صفات مورفولوژیک نظیر ارتفاع اندام هوایی، طول ریشه و وزن تر و خشک اندامها، و همچنین صفات فیزیولوژیک مانند محتوای نسبی آب برگ، نشت الکترولیت، کلروفیل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فیلا در بیشتر صفات عملکرد بهتری نسبت به سایر گونهها داشت و مقاومت بالاتری به تنش خشکی از خود نشان داد، در حالیکه سدوم گرزی حساسترین گونه بود. بیشترین ارتفاع اندام هوایی در گیاه چمن در سطح شاهد، (80 درصد رطوبت) بود که با سطح تنش FC 60% تفاوت معنیداری نداشت اما در گیاه فیلا بیشترین ارتفاع در سطح 60 درصد رطوبت مشاهده شد. در گیاه چمن، بیشترین مقدار کلروفیل b در سطح تنش ۶۰ درصد ظرفیت زراعی مشاهده شد. گیاه فیلا بیشترین مقدار این صفت را در سطح چهارم تنش (۲۰ درصد ظرفیت زراعی) داشت و گونه سدوم گرزی نیز الگوی مشابهی با گیاه چمن نشان داد. با افزایش شدت تنش خشکی، کاهش معنیداری در شاخصهای رشد و فیزیولوژیکی مشاهده شد. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که فیلا میتواند بهعنوان گزینهای مناسب و کممصرف در طراحی فضای سبز شهری در مناطق خشک پیشنهاد گردد. با این حال، بررسیهای بیشتر در مقیاس میدانی و بلندمدت برای تأیید کارایی این گونهها در شرایط مختلف اقلیمی و مدیریتی توصیه میشود.
مقالات پژوهشی
عبدالحسین رضایی نژاد؛ مینا قاسمی کمالوند؛ فرهاد بیرانوند؛ ناهید زمردی
چکیده
هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر محلولپاشی تیدیازورون بر مولفههای رشدی و ویژگیهای فیزیوبیوشیمیایی گل پروانش (Catharanthus roseus L.) تحت شرایط تنش کمآبیاری بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل تنش کمآبیاری در سه سطح 80 (شاهد)، 50 و 20 درصد آب قابل دسترس و فاکتور دوم شامل محلولپاشی ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر محلولپاشی تیدیازورون بر مولفههای رشدی و ویژگیهای فیزیوبیوشیمیایی گل پروانش (Catharanthus roseus L.) تحت شرایط تنش کمآبیاری بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل تنش کمآبیاری در سه سطح 80 (شاهد)، 50 و 20 درصد آب قابل دسترس و فاکتور دوم شامل محلولپاشی تیدیازورون در سه سطح صفر (شاهد)، 5/2 و 5 میلیگرم در لیتر بود. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش سطح تنش کمآبیاری، باعث کاهش معنیداری در مولفههای رشدی گیاه (مانند ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد و سطح برگ، قطر گل، قطر و حجم ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه)، سرعت تبادلات گازی (سرعت فتوسنتز و تعرق، هدایت روزنهای و مزوفیلی، غلظت دیاکسید کربن درون سلولی)، محتوای رنگیزههای فتوسنتزی و محتوای نسبی آب برگ شد، از طرفی باعث افزایش قابل توجهی در طول ریشه، کارآیی مصرف آب فتوسنتزی، نشت الکترولیت، میزان مالون دیآلدئید و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی از جمله پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز شد. محلولپاشی تیدیازورون، باعث افزایش در شاخصهای رشدی گیاه (اندامهای هوایی و ریشه)، بهبود تبادلات گازی، محتوای رنگیزههای فتوسنتزی، شاخص ثبات کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی شد و در مقابل نشت الکترولیت و محتوای مالون دیآلدئید را کاهش داد. بهطور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تنش کمآبیاری دارای اثرات منفی بر رشد رویشی و زایشی در پروانش میباشد. با اینوجود، کاربرد تیدیازورون با بهبود رشد ریشه و افزایش فعالیت سیستم آنتیاکسیدانی آنزیمی اثرات تنش کمآبیاری را کاهش و مقاومت گیاه به تنش را افزایش داد.
مقالات پژوهشی
سمیه بیگی؛ حسین آرویی؛ مجید عزیزی؛ محبوبه ناصری
چکیده
گوجهفرنگی گیلاسی (Solanum lycopersicum cv. Azar) بهدلیل اندازه کوچک، طعم مطلوب و ارزش غذایی بالا از جمله ویتامین C، از اهمیت اقتصادی و تغذیهای بالایی برخوردار است. این میوه بهدلیل فساد میکروبی عمر کوتاهی دارد. در این راستا، بهرهگیری از پوششهای خوراکی، ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی و فناوری نانوامولسیونها میتواند رویکردی مؤثر برای حفظ کیفیت ...
بیشتر
گوجهفرنگی گیلاسی (Solanum lycopersicum cv. Azar) بهدلیل اندازه کوچک، طعم مطلوب و ارزش غذایی بالا از جمله ویتامین C، از اهمیت اقتصادی و تغذیهای بالایی برخوردار است. این میوه بهدلیل فساد میکروبی عمر کوتاهی دارد. در این راستا، بهرهگیری از پوششهای خوراکی، ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی و فناوری نانوامولسیونها میتواند رویکردی مؤثر برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری این محصول محسوب شود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر موسیلاژ اسفرزه، اسانس مرزنجوش و نانوامولسیون حاوی این دو ترکیب بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی گوجهفرنگی گیلاسی رقم آذر انجام شد. این آزمایش در قالب طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت ۲۸ روز نگهداری در دمای ۴ درجه سانتیگراد اجرا گردید. نتایج نشان داد اسانس مرزنجوش عمدتا از ترکیبات مونوترپنی (5/67 %) مانند گاما-ترپینن (۲/۲۴%)، ا-سیمن (۱/۲۰%) و کارواکرول (۹/۱۶%) تشکیل شد. نانوامولسیون حاوی موسیلاژ اسفرزه و اسانس مرزنجوش با اندازه ذرات ۳/۲۱۹ نانومتر، پتانسیل زتای ۵/۴۰- میلیولت و شاخص پراکندگی ۱۸۴/۰، پایداری بالایی را نشان داد. این تیمار بهطور معنیداری، کمترین کاهش وزن (3/78%) و بالاترین میزان آب میوه (76%)، کمترین چگالی آب میوه (6/77 %)، کمترین نشت الکترولیت و بار میکروبی را در مقایسه با گروه شاهد از خود نشان داد. علاوهبراین، میزان ویتامین C (۱۳/۴ میلیگرم بر گرم وزن تر)، اسیدیته (۶۱/۰ درصد) و سفتی را حفظ نمود و در پایان دوره نگهداری کیفیت حسی برتری داشت. این اثرات مطلوب به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی قوی اسانس مرزنجوش و همچنین نقش موسیلاژ اسفرزه در ایجاد یک لایه محافظ نیمهتراوا روی میوه بود که باعث کاهش تنفس، تبخیر آب و فعالیت عوامل میکروبی گردید. در مجموع، استفاده از نانوامولسیون موسیلاژ اسفرزه حاوی اسانس مرزنجوش بهعنوان یک پوشش طبیعی مؤثر، برای افزایش عمر انباری و حفظ کیفیت گوجهفرنگی گیلاسی پیشنهاد میشود.
مقالات پژوهشی
عبدالکریم زارعی؛ فاطمه رازقی جهرمی؛ فرشید پروینی
چکیده
میوه زیتون بخاطر میزان و کیفیت بالای روغن از اهمیت بالایی در بین محصولات باغی برخوردار است. میزان و کیفیت روغن بین ارقام مختلف زیتون متفاوت میباشد و این تفاوت تا حدودی به زمینه ژنتیکی و بیان متفاوت ژنهای بیوسنتزی اسید چرب مربوط میباشد. در این پژوهش الگوی بیان ژنهای غیراشباع کننده اسید چرب OeFAD7 و OeFAD3 طی مراحل مختلف رسیدن میوه ...
بیشتر
میوه زیتون بخاطر میزان و کیفیت بالای روغن از اهمیت بالایی در بین محصولات باغی برخوردار است. میزان و کیفیت روغن بین ارقام مختلف زیتون متفاوت میباشد و این تفاوت تا حدودی به زمینه ژنتیکی و بیان متفاوت ژنهای بیوسنتزی اسید چرب مربوط میباشد. در این پژوهش الگوی بیان ژنهای غیراشباع کننده اسید چرب OeFAD7 و OeFAD3 طی مراحل مختلف رسیدن میوه در دو بافت مزوکارپ و دانه چهار رقم زیتون شامل دو رقم بومی ماری و شنگه و دو رقم وارداتی آربکین و کرونیکی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور استخراج RNA کل از هر دو بافت دانه و مزوکارپ ارقام زیتون مورد بررسی در زمانهای 64، 90، 120، 150 و 180 روز پس از تمام گل، انجام گرفت و سپس cDNA سنتز شد و با استفاده از آغازگرهای اختصاصی مربوط به ژنهای OeFAD7-1 و OeFAD3A بیان این دو ژن در چهار رقم ذکر شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر تفاوت معنی دار بیان این ژنها در بافتهای مختلف، طی مراحل رسیدن میوه و بین ارقام مورد مطالعه بود. هر چند میزان بیان ژن OeFAD7 در بافت مزوکارپ میوه ارقام زیتون بسیار بیشتر از بافت دانه بود، ولی بیان ژن OeFAD3 در بافت دانه نسبت به مزوکارپ میوه بالاتر بود و حتی بیان این ژن در دانه در اکثر مراحل نمونهگیری بیشتر از بیان ژن OeFAD7 در دانه بود. نتایج نشان داد ژن OeFAD7 در مزوکارپ میوه تمام ارقام بررسی شده یک مرحله افزایش بیان را در طی رشد نشان داد که بسته به رقم این افزایش در مراحل مختلفی (90 یا 120 روز پس از تمام گل) ثبت گردید. رقم کرونیکی نسبت به دیگر ارقام رونوشتهای بیشتری از هر دوی این ژنها دارا بود و الگوی نسبتاً متفاوتی نسبت به بقیه ارقام مورد مطالعه طی رسیدن میوه از خود نشان داد. بطور کلی بیان این ژنها در ارقام بومی کمتر از ارقام وارداتی بود، از طرف دیگر، در بین ارقام ایرانی میزان بیان این ژنها در اکثر مراحل رشدی در رقم ماری بیشتر از شنگه بود. بر اساس نتایج این پژوهش میتوان پیشنهاد داد که ژن OeFAD7 اهمیت بیشتری در تبدیل اسید لینولئیک به اسید آلفالینولنیک در مزوکارپ میوه زیتون دارا میباشد، در حالیکه ژن OeFAD3 نقش مهمتری در تولید اسید آلفالینولنیک در دانه میوه ایفا میکند. اطلاعات حاصل شده در این تحقیق میتواند در مطالعات آتی با هدف بهبود کیفی روغن زیتون مورد استفاده قرار گیرد.
مقالات پژوهشی
زهرا ضیائی قهنویه؛ محمدرضا راجی؛ عبدالله احتشام نیا؛ سید سجاد سهرابی
چکیده
امروزه استفاده از پوششهای طبیعی برای تولید محصولات غذایی سالم و حفظ محیطزیست یکی از مهمترین چالشهای کشاورزی در جهان است. از این رو پژوهش حاضر با هدف جایگزینی پوششهای نانوکامپوزیتی زیست تجدیدپذیر مبتنی بر نانوکیتوزان و نانوهیدروکسی آپاتیت بر افزایش زمان ماندگاری پسازبرداشت قارچ دکمهای انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل ...
بیشتر
امروزه استفاده از پوششهای طبیعی برای تولید محصولات غذایی سالم و حفظ محیطزیست یکی از مهمترین چالشهای کشاورزی در جهان است. از این رو پژوهش حاضر با هدف جایگزینی پوششهای نانوکامپوزیتی زیست تجدیدپذیر مبتنی بر نانوکیتوزان و نانوهیدروکسی آپاتیت بر افزایش زمان ماندگاری پسازبرداشت قارچ دکمهای انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دمای چهار درجه سانتیگراد ارزیابی شد. تیمارهای آزمایش شامل پوششدهی قارچ دکمهای با غلظتهای مختلف نانوکیتوزان (صفر، 1 و 2 درصد) و نانوهیدروکسی آپاتیت (0، 40، 80 میلیگرم) به مدت 28 روز بود. بعد از پوششدهی صفات اسیدیته قابل تیتراسیون، مالون دی آلدهید، مواد جامد محلول و اندازهگیریهای آنزیمی مانند، آنزیم کاتالاز، آنزیم پراکسیداز، آنزیم آسکوربات پراکسیداز و آنزیم پلی-فنلاکسیداز قارچها در روزهای صفر، 7، 14، 21 و 28 نگهداری یادداشت برداری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج بیش-ترین میزان اسیدیته قابل تیتراسیون، آنزیم کاتالاز و آنزیم آسکوربات پراکسیداز در تیمار پوشش نانوکیتوزان یک درصد حاوی نانوهیدروکسی آپاتیت 40 میلیگرم نسبت به تیمار شاهد در طی روزهای نگهداری حاصل شد. همچنین بیشترین میزان مالون دی آلدهید، مواد جامد محلول و آنزیم پلیفنلاکسیداز در تیمار شاهد بدون پوشش در طی روزهای نگهداری حاصل شد. کمترین مقدار مالون دی آلدهید، مواد جامد محلول و آنزیم پلیفنلاکسیداز نیز در تیمار پوشش نانوکیتوزان یک درصد حاوی نانوهیدروکسی آپاتیت 40 میلیگرم نسبت به تیمار شاهد در طی روزهای نگهداری حاصل شد. در نهایت با توجه به یافتههای این مطالعه میتوان چنین اظهار نمود که پوششدهی نانوکیتوزان یک درصد حاوی نانوهیدروکسی آپاتیت 40 میلیگرم میتواند ماندگاری پس از برداشت قارچ دکمهای را تا 28 روز افزایش دهد که تا 14 روز قابلیت بازارپسندی دارد. بنابراین استفاده از این پوشش برای افزایش عمر انبارمانی قارچ دکمهای توصیه میشود.
مقالات پژوهشی
سکینه فرجی؛ ثریا کرمی؛ سید محمدمهدی میرفتاح
چکیده
پژوهش حاضر با هدف سرشاخهکاری و تغییر رقم تاکهای انگور رقم "Bidaneh-sefid" در منطقه شازند استان مرکزی طی سالهای 1403-1401 طراحی شد. آزمایش بهصورت اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار با فاکتور اصلی روش پیوند در دو سطح (پیوند اسکنهای خشبی و اسکنهای سبز) و فاکتور فرعی رقم در شش سطح (ارقام انگور خارجی-تجاری بهعنوان ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف سرشاخهکاری و تغییر رقم تاکهای انگور رقم "Bidaneh-sefid" در منطقه شازند استان مرکزی طی سالهای 1403-1401 طراحی شد. آزمایش بهصورت اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار با فاکتور اصلی روش پیوند در دو سطح (پیوند اسکنهای خشبی و اسکنهای سبز) و فاکتور فرعی رقم در شش سطح (ارقام انگور خارجی-تجاری بهعنوان پیوندک: Turkmen-4، Flame seedless، Rubi seedless، Perlette، Autumn King، Autumn Royal) اجرا شد. درصد موفقیت پیوند، رشد رویشی پیوندک یکساله و میزان خسارت ناشی از تنش سرمای زمستانه و بهاره در سال اول و عملکرد، اجزای عملکرد و برخی شاخصهای کیفی میوه (مواد جامد محلول و شاخص طعم) در سال سوم ارزیابی گردید. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، اثر ساده رقم و اثر متقابل پیوند-رقم برای همه صفات ارزیابی شده بهترتیب معنیدار و غیرمعنیدار بود. از سوی دیگر اثر ساده پیوند بر تمام صفات ارزیابی شده به استثناء شاخصهای کیفی میوه معنیدار بود. بیشترین درصد موفقیت پیوند و رشد رویشی پیوندک یکساله بهترتیب در روش پیوند اسکنهای سبز (83 درصد) و خشبی (145 سانتیمتر) مشاهده شد. نتایج ارزیابی میزان خسارت ناشی از تنش سرمای زمستانه و سرمای دیررس بهاره در سال اول نشاندهنده حساسیت بیشتر تاکهای پیوندشده به روش اسکنهای سبز نسبت به سرمای منطقه در مقایسه با روش اسکنهای خشبی بود. از سوی دیگر تاکهای پیوندشده به روش اسکنهای خشبی بیشترین مقادیر عملکرد و اجزای عملکرد را در سال سوم به خود اختصاص دادند (19 درصد افزایش عملکرد در مقایسه با روش اسکنهای سبز). بر اساس گروهبندی ارقام به روش وارد بر اساس فاصله اقلیدوسی، دو رقم Autumn Royal و Turkmen-4 از نظر صفات ارزیابی شده در سال اول در جایگاه برتری نسبت به سایر ارقام قرار گرفتند. از سوی دیگر همه ارقام ارزیابی شده بهعنوان پیوندک از مقادیر قابل قبولی مواد جامد محلول (TSS) (محدوده قابل قبول: بیشتر از 5/14 بریکس، محدوده ثبت شده 27-19 بریکس) و شاخص طعم میوه (شاخص طعم قابل قبول برابر 20، محدوده ثبت شده 35-27) برخوردار بودند. صرف نظر از نوع پیوند انجام شده به دلیل عدم معنیداری اثر متقابل پیوند-رقم بر صفات اندازهگیری شده در سال سوم، نتایج تجزیه به مولفههای اصلی و بایپلات ترسیمی بر اساس مولفه اول (عملکرد و اجزای همبسته با عملکرد شامل طول حبه، قطر حبه و وزن حبه) و مولفه دوم (TSS و شاخص طعم) نشان دادند که، ارقام Autumn Royal و Turkmen-4 از جایگاه برتری در مقایسه با سایر ارقام (پیوندک و پایه) برخوردار بودند. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که نوع پیوند، زمان انتخاب شده و همچنین شرایط محیطی منطقه شازند برای سرشاخه-کاری انگور مناسب بوده است و دو رقم "Autumn Royal" و "Turkmen-4" را میتوان بهعنوان کاندیدای مناسب برای سرشاخهکاری تاکستانهای منطقه شازند با پایه "Bidaneh-sefid" با هر یک از روشهای پیوند اسکنهای سبز یا خشبی بهدلیل حصول عملکرد اقتصادی مطلوب معرفی نمود. همچنین رقم Turkmen-4 را به دلیل زودرسی و رقم Autumn Royal را بهدلیل دیررس بودن میتوان بهترتیب برای مناطقی از استان مرکزی با بارندگیهای زودرس پاییزه و مناطقی با تابستانهای طولانی پیشنهاد نمود.